Här finns Sveriges största nationalparker bild

Här finns Sveriges största nationalparker

Publicerad

För den som är passionerad om natur och friluftsliv är världsarvet Laponia väl värt ett besök. Området är lika stort som tre Gotland och består av fyra nationalparker – Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus i Jokkmoks och Gällivares kommuner.

Padjelanta är Sveriges största nationalpark

Mellan Sareks höga toppar och djupa dalar och gränsfjällen mot Norge ligger Padjelanta – Sveriges största nationalpark. Ett område som är betesmark för tre samebyar, med populära vandringsmål för den äventyrliga besökaren.

Här har renar vandrat under årtusenden för att kalva och beta på Padjelantas örtrika ängar, men är också ett område där människor bott i tusentals år. I dag är Padjelanta hem för tre samebyar.

Om du vill uppleva denna vackra nationalpark till fots kan du gå den populära Badjelánndaleden. Stanna längs med stigen för att köpa rökt fisk och nybakat bröd, och njut av växtlighet du sällan hittar i andra delar av fjällen.

Gott om vandringsleder

Om du vill upptäcka Laponia gör du rätt i att snöra på vandrarkängorna och ge dig ut på stigarna som går kors och tvärs över hela Laponia. Här hittar du både sommarleder och vinterleder.

En populär vandringsled på sommaren är Nordkalottleden med sina 80 mil som går genom Finland, Sverige och Norge. Den modiga vandrar hela leden, den mindre vana väljer själv hur långt man vill gå. Det finns övernattningsstugor att hyra på vägen. Ett vackert vandringsmål är den idylliska sjön Guvtjárre, som är magiskt vacker om sommaren. Bästa tiden att vandra Nordkalottleden är från juli till mitten av september.

Källa: Laponia.nu