Sveriges bästa småhuskommun bild

Sveriges bästa småhuskommun

Publicerad

Går du i hustankar? Då kan det vara intressant för dig att veta vart Sveriges bästa småhuskommun finns.

Allt fler småbarnsfamiljer väljer att flytta till småhus. Inte helt konstigt med tanke på att familjen växer och behovet för yta och lek ökar. Men i vilken kommun är det bäst att bo som småhusägare? Villaägarna har tagit fram ett index baserat på vad Villaägarna anser vara viktigt för att en boendemiljö ska vara attraktiv. Dem har tittat på parametrar som låg inbrottsrisk och låga kommunala taxor för bland annat VA och sophämtning.

Andra viktiga faktorer tycks vara närheten till en större stads arbetsmarknad och kulturutbud, men ändå lugnet i ett tryggt villaområde.

Topp tre landsbygdskommuner för småhusägare

  1. Båstad
  2. Mörbylånga
  3. Tanum

Båstad tar sig upp till toppen på listan genom sin ”hög lägsta-nivå” på samtliga variabler. Under denna kategori ser man att dessa kommuner har en hög andel barnfamiljer som föredrar småhus framför andra boendetyper. Man ser även att i de landsbygdskommuner som toppar listan är det väldigt lönsamt att bygga småhus, vilket kan indikera en fortsatt positiv utveckling i dessa kommuner.

Topp tre övriga småhuskommuner i Sverige

  1. Ekerö
  2. Staffanstorp
  3. Österåker

Ekerö har en ovanligt hög andel småhus i kommunen trots sitt nära avstånd till storstad, vilket förklarar topplaceringen på listan. Man kan se att i denna kategori är det annat som lockar än låg skatt – exempelvis närheten till en storstadskommun.

Är du intresserad av att läsa mer hittar du mer information här: https://www.villaagarna.se/contentassets/c7ca15d06c054916b081768493f750c3/basta-smahuskommun.pdf