Ny trend på arbetsmarknaden – unga attraheras till arbeten inom offentlig sektor bild

Ny trend på arbetsmarknaden – unga attraheras till arbeten inom offentlig sektor

Publicerad

Enligt en ny undersökning av Academic Work och Kantar Sifo spås en ny trend inom arbetsmarknaden – allt fler unga lockas till yrken inom offentlig sektor. Detta på grund av den rådande covid-19 pandemin, då viljan att bidra till samhället ökar bland våra unga arbetssökande.

IT-bolagen Google, Apple och Spotify behåller sina topp tre placeringarna som de mest attraktiva arbetsplatserna för unga studerande och arbetssökande. Tre välkända bolag, ständigt innovativa och aktuella, alltså inte allt för oväntat. Det är längre ner på listan en ny trend har utmärkt sig – ett större och starkare intresse att jobba inom statliga organisationer och offentlig sektor. 

Statliga organisationer klättrar på listan bland attraktiva arbetsgivare

Förra årets undersökning visar att allt fler unga arbetssökande attraheras av en trygg och ekonomiskt stabil anställning i takt med att pandemin orsakat oönskade konsekvenser på arbetsmarknaden.

Arbetsgivare som Försvarsmakten och Skatteverket blir allt mer populära bland unga, även viljan att jobba inom miljöorganisationer och andra arbetsgivare med ett positivt klimatfokus. Vi tror att detta beror på den rådande pandemin, som ökar behovet av trygghet – men som också stärker ungas vilja att bidra till samhället på ett annat sätt, säger Julia Granström som är ansvarig för undersökningen på Academic Work.

Allt större ansvar ställs på arbetsgivare

Pandemin har inte bara lett till oro på arbetsmarknaden utan ställer också högre krav och ansvar på arbetsgivare. Hur bolagen hanterat krisen kommer att påverka deras attraktivitet, både kortsiktigt som långsiktigt.

Unga väljer i större utsträckning bolag som sätter personalens välmående i fokus, snarare än enbart ekonomiska resultat. Hur väl arbetsgivare har hanterat denna pandemi och levt upp till förväntningar ser ut att kunna påverka deras attraktivitet hos unga arbetssökande även efter att krisen är över.

Topplista på mest åtråvärda arbetsgivare 2020

  1. Google
  2. Apple
  3. Spotify
  4. Netflix
  5. IKEA
  6. Microsoft
  7. DICE
  8. AFRY
  9. Volvo Group
  10. IBM