Sveriges bästa skolkommun 2020 bild

Sveriges bästa skolkommun 2020

Publicerad

Att Sveriges skolor håller en hög standard är viktigt, inte bara för våra elever och lärare, men för hela vårt samhälle. För att se till att skolorna håller rätt nivå av lärande i inspirerande miljö krävs det att lärarna får rätt förutsättningar för att utvecklas och motiveras.  

Lärarförbundet presenterar årligen Sveriges bästa skolkommun. Det är kommunen som bär en viktig roll i skolans välmående och utifrån flera olika kriterier tittar Lärarförbundet på hur Sveriges kommuner skapar förutsättningar för lärare och elever runt om i landet.

Kommunens roll är viktig för skolan

Kommunen spelar en stor roll i hur skolan är i din hemkommun. Det är kommunen som ger lärarna, eleverna och skolledarna förutsättningarna för att lyckas. Därför är detta en viktig undersökning som lyfter fram positiva lösningar, men också eventuella problem en kommun kan stå inför när det gäller ”hälsan” av kommunens skolor.

Lärarförbundet rankar inte enskilda skolor eller lärare, utan ser i sin helhet hur kommunen jobbar med skolfrågor. Som anställd, elev eller förälder har du rätt att kräva bra villkor och förutsättningar för att skolan ska vara så bra som möjligt. För både elever och lärare.

Tio kriterier till grund för Sveriges bästa skolkommun

Det är dessa tio kriterier som ligger till grund för att ranka Sveriges bästa skolkommun.

 • resurser till undervisningen
 • utbildade lärare
 • lärartäthet
 • friska lärare
 • löner
 • kommunen som huvudman
 • andel barn i förskola
 • betygsresultat i åk 9
 • andel elever godkända i alla ämnen i åk 9
 • andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år

Underlaget för Lärarförbundets undersökning hämtas främst från Skolverkets officiella statistik insamlad av SCB. Man tittar även på partsgemensam statistik och Lärarförbundets egna undersökningar.

Därför är det viktigt att vara en bra skolkommun

Enligt lärarförbundets ordförande, Johanna Jaara Åstrand, är undersökningen en viktig signal till Sveriges beslutsfattare. Hennes tips till kommuner som vill klättra i rankningen är att bestämma sig för att prioritera skola, samt att föra en närmare dialog med lärare och skolledare. – ”Att inte satsa på skolan och förskolan i kommunen gynnar varken kommunen eller invånarna.”

Johanna tror att allt fler kommer väga in skolan och dess plats på listan vid val av hemkommun, då både lärare, föräldrar och elever vill jobba/studera på en bra skola.

Tio bästa skolkommunerna 2020

Här är dem tio bästa skolkommunerna enligt Lärarförbundet år 2020.

 1. Övertorneå
 2. Vadstena
 3. Vilhelmina             
 4. Arvidsjaur
 5. Ovanåker
 6. Storfors
 7. Piteå
 8. Säffle
 9. Kalmar
 10. Älvsbyn

Vill du läsa mer om Sveriges bästa skolkommun eller veta vart din kommun hamnade på listan kan du läsa mer här

Källor: Lärarförbundet.se och Läraren.se