Dagens Samhälle rankar Sveriges mest hållbara kommun efter kategorin hållbart samhälle i FN:s Agenda 2030. I topp hittar vi Sundbyberg, landets minsta kommun till ytan.
Hållbar kommun enligt FN:s globala mål
Dagens Samhälle har tittat på fyra av de sjutton globala målen som FN listat: Rent vatten och sanitet för alla, Hållbar energi för alla, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur och, Hållbara städer och samhällen. I samtliga fyra kategorier är Sundbyberg i topp som Sveriges mest hållbara kommun. – Den här utmärkelsen är ett bevis på att vår politik faktiskt ger effekt och att vi går åt rätt håll. Sundbyberg är idag Sveriges mest hållbara kommun, och för att fortsätta vara det ska vårt hållbara sätt att jobba finnas med i allt vi gör framöver. Vi vill att Sundbyberg ska vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) i ett pressmeddelande till Mitt i Sundbyberg.
Därför är Sundbyberg Sveriges mest hållbara kommun
Sundbyberg har lägst utsläpp av kväveoxider per invånare, är ledande i bredbandsutbyggnad, med två tunnelbanelinjer, en pendeltågslinje, fjärrtåg och nästan gångavstånd till Bromma Flygplats. Sundbyberg är också måna om gång- och cykeltrafikanter, och prioriterar detta i sin stadsplanering.
Från 2013 och framåt har Sundbyberg jobbat aktivt mot att vara en stad där det är enkelt att ta sig runt genom att gå eller cykla. Detta plus kollektivtrafiken är effektiva medel för att minska bilåkandet i kommunen. Förutom dessa åtgärder jobbar Sundbyberg med att bygga så miljövänliga områden som möjligt. Ett exempel är solceller som placeras på alla nya hus, för att dra nytta av naturens egna energikälla samt att bygga fler trähus som anses vara klimatsmarta.
Sveriges mest hållbara storstadskommuner topp tio
Källa: Mitt i Sundbyberg och Dagens Samhälle