Påsklov i coronatider bild

Påsklov i coronatider

Publicerad

Påsklovet närmar sig, men faktum kvarstår att vi fortfarande befinner oss i en världspandemi. Under ett ”vanligt” påsklov fylls fjällen av inte bara av svenska påsklovsfirare, men också andra nordiska turister som vill njuta av svenska fjällen. På grund av restriktioner minskar antalet utländska besökare i år, men enligt bokningar vet Sveriges skidanläggningar att många svenskar fortfarande planerar sin påsklovsvecka som vanligt. Trycket på skidanläggningar förväntar sig bli stort-  något som självklart oroar de drabbade regionernas sjukvård, detta trots att folkhälsomyndigheten avråder onödiga resor.

Så gör skidorterna för att coronasäkra påsklovet

För att undvika smittspridning bör du hålla avstånd, undvika stora folkmassor och tvätta händerna. Självklart ska du hålla dig hemma om du har några sjukdomssymptom. Folkhälsomyndigheten avråder från onödiga resor, och man kan tycka att en skidresa över påsk kan verka onödigt. Men den svenska fjällturismen uppmuntrar till fysisk aktivitet så som skidåkning och att vistas i fjällnaturen. Men med modifikationer. Idre fjäll har till exempel stängt alla sina värmestugor. Dem uppmanar sina besökare att äta sin lunch eller fika hemma, alternativt utomhus på deras grillplatser. Skistar ber sina besökare att förboka sitt SkiPass, skidhyra och skidskola. Detta för att minska köer. Stöten har satt upp extra handspritstationer i allmänna utrymmen, satt upp skyltar som påminner gäster att hålla avstånd till varandra, stängt gemensamma bastu och uppehållsrum samt stängt sina värmestugor.

Vårdens oro över påsklovet

Trots restriktioner är vården orolig över den ökade turismen under påsklovsveckan. Vårdförbundets ordförande i Dalarna, Marion Vaeggemose, sa så här till SVT nyheter inför sportlovsveckorna; ”Om man inte ser att smittspridningen har gått ner är vår bedömning att folk inte bör resa upp till fjällen. Det är en onödig risk att befinna sig bland massor av andra människor. Bara för att man kan resa betyder det inte att man bör göra det.

Hur resandet vid påsklovet påverkar smittspridningen återstår att se.