Lidingö är Sveriges bäst digitaliserade kommun 2019 bild

Lidingö är Sveriges bäst digitaliserade kommun 2019

Publicerad

Vartannat år ger SKR, Myndigheten för digital förvaltning, Infrastrukturdepartementet, Vinnova, IT & Telekomföretagen, PwC, Telia och Kvalitetsmässan utmärkelsen ”Sveriges DigitaliseringsKommun” till den kommun som visar störst digital utveckling och resultat. Det är en jury som utser vinnaren tillsammans med experter från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).

Lidingö håller förstaplatsen som Sveriges mest digitala kommun

 År 2019 vann Lidingö förstaplatsen som Sveriges DigitaliseringsKommun med Juryns motivering;

“Årets vinnare visar såväl mod som vilja i att använda digitaliseringens möjligheter för att möta invånarnas behov och verksamhetens utmaningar. Lidingö stad har förstått varför förnyelse är viktigt och lyckats integrera sina ambitioner för utveckling i en digital tid fullt ut i verksamheten, kulturen, ledningen och styrningen. Årets vinnare når resultat på riktigt. De höjer servicen och kvaliteten samtidigt som de sparar på energin, klimatet och skattemedlen. Genom en utpräglad samverkanskultur och en inställning bidrar man också till hela Sveriges innovationskraft. Lidingö stad visar i ord och handling att det går att balansera effektivitet och innovation och visar vägen mot en enklare, öppnare och effektivare offentlig förvaltning.”

Enligt Juryn var Lidingö den kommunen som lyckats bäst med att använda IT och Digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen i helhet.

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö, menar att digitaliseringen är ett fokusområde. ”Digitala lösningar ger bättre service till Lidingöbon, och en mer effektiv organisation. Utmärkelsen är en bekräftelse på att Lidingö arbetar med digitala frågor på rätt sätt.”

Övriga nominerade kommuner år 2019 var Karlskrona, Karlstad, Södertälje och Umeå.

Vilken kommun vinner utmärkelsen Sveriges DigitaliseringsKommun 2021

Vem som helst kan nominera en kommun att delta på digitaliseringskommun.se genom att besvara några frågor. Det kan vara privatpersoner, organisationer eller företag som vill uppmärksamma kommunen för dess digitala arbete. Därefter kontaktas de nominerade kommunerna och har möjlighet att komplettera med en nomineringstext. Sista anmälningsdag är 29 april.

Visste du att vi samlat alla Sveriges kommuner under samma tak? På Nykommun.se kan du jämföra din kommun mot vilken kommun som helst i vårt enkla sökverktyg. Spana in vårt sökverktyg för att upptäcka allt du inte visste men vill veta om din hemkommun.

Källor: kvalitetsmassan.se lidingo.se