Välkommen till Umeå bild

Välkommen till Umeå

Publicerad

Nykommun.se är stolta över att välkomna Umeå, även kallad UÅ av dem yngre Umeå-borna, som ny premiumkommun. En spännande kommun i Norr med mycket att erbjuda sina invånare och besökare. Vill du veta mer om Umeå? Besök Umeås premiumsida och jämför Umeå mot din hemkommun.

Man brukar säga att ”kärt barn har många namn”, och det stämmer verkligen in på Umeå. De yngre invånarna kallar Umeå för UÅ, men går också vid namnet Björkarnas stad av den äldre generationen. Umeå är belägen intill Umeåälven. En stor kommun i Norrland med mycket att erbjuda. Allt från ett rikt kulturliv, stark idrottskultur, universitet, natur och mycket mer. Umeå är helt enkelt en plats för hela familjen att trivas i.

Utveckling och innovation i Umeå

Umeå är en företagsam stad och hem för framstående personer inom bland annat forskning, kultur och teknik. Umeå är en av Sveriges snabbaste tillväxtregioner med omkring tusen nya företag om året. Företag som till stor del visar tillväxt på flera plan.

Umeå värnar om hållbara affärsmodeller och gör stora investeringar inom klimatsmarta tillverkningsprocesser och cirkulär ekonomi. En anledning till varför staden tre år i rad stått som finalist i European Green Capital. Kommunen vill underlätta för företagare genom att samverka mellan näringslivet, akademin och offentliga aktörer. Det ska vara korta beslutsvägar och smidiga handläggnings- och godkännandeprocesser.

I Umeå finns stor potential att leva gott med inspirerande kultur, rikt näringsliv, närhet till natur och stark idrottskultur. Kommunen är också en knytpunkt i Sverige med möjlighet till resande via vatten, järnväg och flyg.

Upptäck Umeå året om

Umeå har ett rikt kultur- och friluftsliv vilket gör det till ett roligt resmål året runt.

Här hittar du spännande museum, bland annat Kvinnohistoriskt museum och Västerbottens museum. För den kulturella är Norrlandsoperan värd ett besök, för den äventyrliga finns vattenäventyr på Navets äventyrsbad. För dem yngsta besökarna är lekland och minidjurpark populära utflyktsmål.

I Umeå kan du åka ner för branta skidbackar på vintern och vandra på sommaren. Här blandas stadsmiljö med vacker natur vilket skapar en unik blandning för dem boende i- och nära kommunen, och för besökare. Vill du veta mer vad Umeå har att erbjuda kan du besöka Visitumea.se.

Varmt välkommen Umeå till Nykommun.se