Välkommen till Karlskrona – en skärgårdskommun med rikt kulturarv  bild

Välkommen till Karlskrona – en skärgårdskommun med rikt kulturarv 

Publicerad

Vi är stolta över att välkomna Karlskrona som ny premiumkommun hos oss. Karlskrona är en vacker skärgårdskommun belägen längs ner i det sydöstra hörnet av Sverige. Här möter kustnära fritid en utvecklande framtid. En kommun som erbjuder arbete, utbildning och spännande upplevelser. 

Karlskrona är en kontrastrik plats. En modern stad i havet, placerad mitt i historiska miljöer. Men Karlskrona är också en stad med toppmoderna utbildningar och framgångsrika företag. Här finns flera av storstadens möjligheter men samtidigt den mindre stadens närhet. I Karlskrona är det lite enklare att hitta den där balansen mellan spännande yrkesutmaningar och det goda, trygga livet.

Karlskronas marina historia är välbevarad. Så välbevarad att UNESCO 1998 placerat staden på listan över omistliga världsarv. 

Studera och arbeta i Karlskrona 

Oavsett om du önskar att studera eller ta nästa klivet i din karriär finns något för dig i Karlskrona. Här finns välkända stora företag, offentliga jobb och goda studiemöjligheter. 

Blekinge Tekniska Högskola (BTH) är en av Sveriges tydligast profilerade högskolor, där samhällets digitalisering och hållbarhet står i fokus. BHT har täta kontakter med näringslivet och samarbetar med andra universitet och högskolor för att du som student ska få en bra inblick och kontakt med näringslivet. Vill du utbilda dig inom ledarskap och media är Hyper Island ett bra alternativ. Hyper Island är en yrkeshögskola med fokus på kreativitet, självledarskap och aktivt lärande. Som elev består stor del av studierna av praktiskt lärande.  

Karlskrona är också hem för flera stora internationella företag bland annat Ericsson, Saab Kockums, NKT, Roxtec och ett flertal IT-företag. Söker du jobb inom den offentliga sektorn finns det flera vägar att gå. Förutom Karlskrona kommun kan du finna jobbmöjligheter hos Region Blekinge, Boverket, Kustbevakningen, Försvarsmakten, Länsstyrelsen och Blekinge Tekniska högskola.  

Besök vackra Karlskrona 

Det finns mycket att upptäcka i vackra Karlskrona. Inte minst historia. Karlskrona grundades år 1680, då kung Karl XI valde denna plats för att anlägga landets nya marinbas. Mer än 300 år senare hittar du fortfarande marinbasen här – i Karlskrona. En stad med otrolig arkitektur, mitt i skärgården med vacker natur. Ett fint sätt att upptäcka Karlskrona är via cykel. Ta med cykeln på skärgårdsbåten och besök någon av de hundratals öarna i skärgården.  

Är du på humör för historia är Marinmuseum värt ett besök. Här får du utforska bland annat galjonsfigurer, båtar, ubåtar och gamla vapen som lär dig om den svenska marinens historia. Den senaste attraktionen är kalla kriget ubåten HMS Neptun.  

För den matintresserade finns det flera gastronomiska pärlor att välja mellan, oftast med lokalproducerade råvaror på menyn. Ät prisbelönt glass, handla ekologiskt och närodlat i gårdsbutiker eller ta en paus på ett mysigt café. Oavsett vad du önskar med ditt besök kommer Karlskrona inte göra dig besviken. Vill du ha mer turistinformation kan du besöka visitkarlskrona.

Varmt välkommen Karlskrona till Nykommun.se