Ett rekordår för bostadsmarknaden 2021 bild

Ett rekordår för bostadsmarknaden 2021

Publicerad

Bostadssajten Booli har summerat det gångna året och ser en stark utveckling inom flera områden. Både villor och lägenheter har köpts och sålts för rekordhöga snittpriser. Aldrig har bostadsmarknaden varit så het.

Det har gått fort att sälja bostäder 2021. I snitt låg en lägenhetsannons ute i 14 dagar, till skillnad från 2020 och 2018 då det tog 15 respektive 18 dagar i genomsnitt innan annonsen togs ner. Anledningen kan vara den nya trenden att visa annonsen i förtid som ”snart till salu” vilket lett till ett snabbt beslut för köparen när annonsen väl kommit ut som ”till salu”.

Under 2021 har utbudet av bostäder varit rekordhögt vilket oftast genererar i lägre priser, men inte nu. I snitt kostade en lägenhet 3 miljoner kronor, vilket är en ökning från 2020 med 300 000 kronor. Enligt statistiken har villapriserna gått upp med nästan en miljon kronor på fem år.

Priset för villor fortsätter stiga

Även i budgivningarna märks det att marknaden är het. Skillnaden mellan utgångspris och slutpris har ökat mot föregående år, framförallt i villaförsäljningar. Statistiken visar att antalet budgivare har ökat och budgivningen för en villa gått upp i snitt med 12,3 procent jämfört med 2020 och 2019 då snittet låg på 8,2 respektive 5,5.

Förmarknaden är större än någonsin och kan förklara varför annonser och bostäder säljs snabbare än någonsin. Det ger spekulanter möjligheten att titta på kommande objekt innan de släpps på marknaden och ge köparen tid att fundera, prata med banken och liknande som är avgörande för att kunna ta ett snabbt beslut. Om bostadsmarknaden fortsätter på detta spår även under 2022 återstår att se.

Källa: Booli