Livsmedelsverket varnar: För mycket socker i svenska skolor bild

Livsmedelsverket varnar: För mycket socker i svenska skolor

Publicerad

Livsmedelsverket anser att det säljs för mycket socker i skolkafeteriorna i svenska skolor. De vill att skollagen ställer högre krav på näringsrika måltider för ungdomar.

Livsmedelsverket har granskat svenska skolor och anser att det säljs för mycket godis, läsk, kakor och liknande alternativ i skolkafeteriorna. Få skolor serverar kostnadsfri frukt utöver skollunchen vilket leder till att hungriga elever köper onyttigare alternativ.

 – Vi tycker inte att elever ska få sin energi från onyttig mat, eller att man ska servera sötsaker i skolan. Knappt en av tio ungdomar idag äter tillräckligt med frukt och grönt, säger Emelie Eriksson, kostekonom på Livsmedelsverket.

Ungefär hälften av landets högstadieskolor har idag en kafeteria och cirka en tredjedel säljer enligt Livsmedelsverkets kartläggning godis och bakverk minst en gång i veckan. Sju av tio gymnasieskolor i Sverige har en kafeteria och majoriteten av dom med godis, läsk och bakverk till försäljning dagligen.

Livsmedelsverket vill förbättra matvanorna för barn och ungdomar. De vill se över möjligheten att inkludera även frukost och mellanmål i skollagen. Svenska skolor erbjuder bra och näringsrika skolluncher, men om ungdomar äter dålig mat resten av dagen ökar risken för övervikt och fetma.

Emelie Eriksson lyfter frågan om att omprova beslutet att som enda EU-land inte medverka i skolfruktsprogrammet. Det går ut på att EU ger ekonomisk ersättning till skolor, så de kan köpa in hälsosammare mellanmål att dela ut till eleverna. Det är ett enkelt sätt att få ungdomar att äta mer hälsosamt på lika villkor.

Artikelns källa: Dagens samhälle