Relativt stabila bostadspriser trots höjd bolåneränta bild

Relativt stabila bostadspriser trots höjd bolåneränta

Publicerad

Under januari månad sjönk priserna på både bostadsrätter och villor med en procent – prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på minus tio procent för bostadsrätter och tolv procent för villor. En stor del av anledningen är den stigande bolåneräntan, men det finns undantag. I Stockholm fortsätter priserna i stället att öka.

Det är Svensk mäklarstatistik som under februari presenterade de senaste uppgifterna om prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Prisnedgången har sedan toppen 2022 nu varat i tio månader för bostadsrätter och nio månader för villor, vilket är längre än senaste nedgången 2017.

elpris villa

Bostadspriserna har sjunkit med 15 procent sen förra året

Priserna för både bostadsrätter och villor har sjunkit med 15 procent sedan respektive toppnivå förra året. Antalet försäljningar fortsätter också vara lågt, under januari såldes 6 800 bostadsrätter och 2 600 villor – vilket motsvarar en nedgång på 27 respektive 14 procent mot samma månad förra året.

Centrala Stockholm sticker ut med en prisuppgång på en procent.

– Att priserna i centrala Stockholm ökade något är intressant, men bör ses i ljuset av att januari säsongsmässigt brukar vara en stark månad. Samtidigt börjar inflationen nu mattas av i både USA och euroområdet. Ser vi samma utveckling i Sverige kommer ränteläget att stabiliseras, och då kan vi räkna med en piggare bostadsmarknad med tryggare köpare som agerar snabbare, säger Jonas Rosén, VD för Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande