Här är det bäst för unga att bo bild

Här är det bäst för unga att bo

Publicerad

Bäst för unga att bo – Att bestämma sig för vilken plats man vill bo och leva på är svårt, det är många saker som ska stämma. Ett utvecklande jobb och goda pendlingsmöjligheter är ett par viktiga parametrar – men också kulturutbud och närhet till meningsfulla fritidsaktiviteter spelar in. En bra bostad toppar dock de flesta önskelistor och när Länsförsäkringar Fastighetsförmedling presenterar sin undersökning ”Sveriges bästa kommun för unga att bo i” finns några relativt otippade kandidater med på listan.

Dals-Eds kommun i Västra Götaland rankas högst på listan över kommuner där det är bäst för unga att bo, och tar därmed över förstaplatsen från Årjäng i Värmland. I det återkommande indexet ”Sveriges bästa kommun för unga att bo i” har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga.

– Åtta av tio unga vuxna bor i en kommun med brist på bostäder för unga. Hyrorna och lägenhetspriserna har under lång tid stigit betydligt mer än ungas inkomster, samtidigt som det också byggts för få små och billiga bostäder. Även om bostadspriserna sjunkit blir de stigande räntorna ett hårt slag mot unga som vill köpa en egen bostad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i en kommentar på deras hemsida.

Höga bostadspriser

Bergs kommun i Jämtland rankas sist i Sveriges bästa kommun för unga att bo i, med en kombination av höga bostadsrättspriser, hög andel trångbodda och ett underskott på bostäder för unga. Åre, som rankades sist för två år sedan, har klättrat hela 28 platser. Samtliga av de tre storstadskommunerna rankas lågt. Malmö stad hamnar på femte sista plats, Stockholms stad på plats 17 från slutet och Göteborgs Stad på 23:e sista plats.

– Brist på billiga hyresrätter, höga bostadspriser samt tuffa krav på kontantinsats och amortering är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad. Det är svårt att förstå hur regeringen tänker sig att unga i dag ska kunna flytta hemifrån.

Stora skillnader

Orsa är den kommun som har klättrat mest sedan förra rankningen, upp hela 98 platser. Även Falköping och Mönsterås är raketer i årets rankning, upp 83 respektive 80 platser. Störst fall står Säffle för, Värmlandskommunen har blivit passerad av hela 142 kommuner. Brant nedåt har det gått även för Timrå, minus 114 platser samt Degerfors och Sotenäs, ner 91 platser. För två år sedan fanns Sotenäs på plats sex, nu har kommunen alltså fallit till plats 97.

Här är det bäst för unga att bo enligt undersökningen

  1. Dals-Ed
  2. Karlsborg
  3. Tidaholm
  4. Haparanda
  5. Årgäng

Här är det enligt samma undersökning sämst för unga att bo

  1. Berg
  2. Botkyrka
  3. Haninge
  4. Upplands-Bro
  5. Malmö stad