Hushållsutgifter för barnfamiljer ökar jämfört med förra året bild

Hushållsutgifter för barnfamiljer ökar jämfört med förra året

Publicerad

Det är ett faktum att det har varit stora prisökningar på bland annat mat, el och drivmedel under 2022. Nu förväntas hushållskostnaderna öka betydligt jämfört med förra året, enligt nya siffror från SEB.

SEB har jämfört dagens priser på drivmedel, el, livsmedel och räntekostnader på bolån mot förra årets priser. Jämförelsen landar i betydligt högre hushållsutgifter för en genomsnittlig barnfamilj som bor i villa i år mot föregående år.

En ökning av hushållsutgifter med 48 procent

Enligt siffror från föregående år hade en tvåbarnsfamilj årliga hushållsutgifter på drygt 165 000 kronor. Enligt uträkningen SEB släppt nyligen kommer den siffran landa runt 245 000 kronor. Det är en betydlig ökning med 48 procent.

Enligt Américo Fernández, privatekonom på SEB, står många hushåll inför en svår tid. Det senaste året har det ekonomiska klimatet förändrats drastiskt, och för många hushåll innebär det att se över sina utgifter och sitt sparande.

Det är främst priserna på livsmedel och el som ökar. Matpriserna ökar med cirka 20 procent och elpriset med nästa 100 procent. I årets mätning av Konsumentverket hamnar matkostnaden för en vuxen på runt 3 400 kronor. Det innebär att en familj med två vuxna och två barn i skolåldern kommer spendera nästan 10 700 kronor på mat för en månad.

Kostnaderna varierar beroende på vart man bor

Något man bör veta är att prisökningarna, främst på el, varierar mycket beroende på vart i landet man bor. En barnfamilj bosatt i elområde ett får enligt SEB:s uträkning en ökning på 32 procent, men en barnfamilj i elområde fyra får större kostnader med 54 procent.

Även pensionärer påverkas av ökade kostnader kommande året. Ett pensionärspar får i snitt en hushållsutgiftsökning på 36 procent.

Källa: Svt.se, konsumetverket.se