Checklista inför flytt – vi hjälper dig bild

Checklista inför flytt – vi hjälper dig

Publicerad

Anledningen till en flytt kan variera. Det kan vara kärlek, ett nytt jobb eller bara för att få förändring i vardagen. Vi hjälper dig hålla koll på det viktigaste inför flytten.

Det kan vara mycket att tänka på inför en flytt, speciellt om det är första gången. För en del känns processen jobbig och förvirrande, men det behöver inte vara krångligt om du är väl förberedd och strukturerad. Därför har vi skrivit en checklista – för att det ska bli så enkelt och roligt som möjligt.

Var ute i god tid

Brukar du också tänka ”Äsch det löser sig” och sen stå där i sista minuten, sönderstressad och irriterad? Var ute i god tid! Planera, gör listor, rensa och inhandla allt du behöver i god tid innan. Vad ska du rensa och ge bort/sälja? Vad kan du packa som du inte använder dagligen? Fundera, skriv ner och gör en plan veckorna innan flytt så du slipper stressa. Det tar längre tid än vad man tror att både förbereda en flytt, och genomföra den.

Detta gäller inte bara packning utan även elavtal, abonnemang och så vidare. Detta kommer vi till snart.

Ta reda på nödvändig information

Det är viktigt att du vet vilket datum och tid du ska lämnat din bostad, samt vilket datum och tid du har tillträde till ditt nya hem. Klockslag spelar roll, se till att ha med detta i kontraktet så det inte kan bli några missförstånd.

Se över parkeringsmöjligheter i anslutning till bostaden och meddela grannar om flyttbilen kommer att spärra av gatan. Om det finns hiss – hur stor kapacitet har den? Hur bred är trappan? Det kan vara viktigt att veta om du kommer med tunga, breda eller stora föremål som behöver en alternativ väg in.

Boka en flyttfirma

Det kan helt klart vara värt att boka en flyttfirma vid flytt. Du kan själv packa och få hjälp med transporten, eller så bokar du en firma som kan hjälpa dig att både packa och flytta.

En bra detalj att tänka på när du anlitar flyttfirma är att anlita en som följer Bohag 2010 (en överenskommelse mellan Konsumentverket, Sveriges Möbeltransportörers Förbund, SMF och Svenska Åkeriförbundet). Kolla så att flyttfirman har yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelsen. Om inte täcker inte firmans försäkringar om ditt bohag skulle skadas vid exempelvis en trafikolycka. Det finns även möjlighet till RUT-avdrag.

Några bra saker att tänka på när det kommer till flyttfirma

 • Betala aldrig i förskott, när tjänsten är utförd och på rätt sätt kan du betala för det.
 • Undvik bedrägeri genom att betala med kort eller faktura. På detta sätt är betalningen spårbar vilket underlättar om du skulle behöva kräva tillbaka ersättning.
 • Skriv ett avtal där du och flyttfirman är överens om vad som ska flyttas och på vilket sätt.
 • Lämna helst inte ut extranycklar, om flyttfirman skulle få för sig att försvinna utan att utföra det överenskomna arbetet vet dom vart du bor och har en nyckel.

Hemförsäkring och flyttvillkor

När du ska flytta är det bra att se över dina flyttvillkor, exempelvis om något skulle gå sönder eller försvinna vid flytt. Fraktas något av stort värde bör du kolla upp villkoren för transportförsäkringar som oftast bara gäller en viss tid.

Det är viktigt att du i god tid innan flytten kontaktar ditt försäkringsbolag och meddelar dem om bostadsbytet. Du bör även göra dem uppmärksamma på ändrade boendeförhållanden, exempelvis om du flyttar in med en ny partner.

Se över ditt hemförsäkringsavtal. Om avtalet snart upphör bör du undersöka om det finns förmånligare alternativ och byta försäkringsbolag i samband med flytten. Viktigt att tänka på är att aldrig vara utan hemförsäkring. Se till att ha kvar din befintliga försäkring tills den nya är i gång.

Flyttanmälan till Skatteverket

Det är obligatoriskt att byta folkbokföringsadress senast en vecka efter du flyttat. Detta gör du hos Skatteverket, antingen digitalt eller via post.

Eftersänd din post

Adressändring.se kan du eftersända din post i tolv månader från din gamla till din nya adress. Då är du säker på att dina brev och fakturor kommer rätt.

Säg upp eller flytta abonnemang

En del abonnemang kan du flytta och ta med dig, andra behöver du säga upp. God tid innan flytten bör du se över alla dina abonnemang så att allt stämmer när du flyttar in i din nya bostad. Samtidigt är det en god idé att se över dina abonnemang, prisförhandla och kanske byta till ett annat alternativ för att minska månadskostnaden.

Checklista för abonnemang/avtal att se över innan flytt

 • Internetabonnemang
 • Elavtal
 • Avfallshantering
 • V/A-avtal
 • Fjärrvärmeavtal
 • Gas
 • Parkering
 • Larm

På flyttdagen

Oavsett om du själv flyttar eller anlitat en firma är det viktigt att vara strukturerad och fokuserad för att flytten ska gå så smidigt som möjligt. Boka barnvakt för barn/husdjur för att undvika onödiga avbrott.

Ett bra tips är att märka lådorna tydligt så du enkelt vet vilken låda som ska till vilket rum. Lägg dina värdesaker i en separat väska/låda. Då riskerar du inte att dem försvinner eller skadas i flytten.

Lycka till med din flytt och grattis till ditt nya hem!