Årets majblomma: ett blad saknas! bild

Årets majblomma: ett blad saknas!

Publicerad

I dag lever 1 av 10 barn i Sverige i ekonomisk utsatthet och Majblomman har under lång tid märkt att barnfamiljers behov av stöd har ökat. Detta är bakgrunden till att årets majblomma har en unik design: 1 av 10 blomblad saknas. Det avslöjades när 2024 års lila majblomma visades upp på Björngårdsskolan i Stockholm. På plats var årets designer Alexis Monnakgotla Svensson, 16 år:

– Det känns fantastiskt att ha vunnit Majblommans designtävling och spännande att blomman ser annorlunda ut i år. Bladet som fattas är en symbol för en viktig fråga.

Majblommans generalsekreterare Åse Henell:

– Att rycka bort det tionde blombladet kan låta brutalt, men vi vill markera hur allvarligt vi ser på det ekonomiska läget ur barnperspektiv. Vi hoppas och tror att svenska folket kommer att förstå symboliken. Det är tufft för många barnfamiljer, särskilt efter två år av ökade levnadskostnader och inflation. Den udda majblomman är en påminnelse om statistiken: 1 av 10 lever i barnfattigdom.

Majblommans lila färg har inspirerats av gemenskapen med en kompis, berättar designern Alexis :

– Min kompis heter Viola, så majblomman blev violfärgad! Vi blev bästisar på ett teaterläger, och juryn fastnade för min motivering där jag skrev om det. Majblomman jobbar ju för att alla barn ska få hålla på med aktiviteter på fritiden.

Majblomman är en barnrättsorganisation och delar ut ekonomiskt stöd till barn i familjer som inte har råd med vanliga men viktiga saker. Det handlar om allt från varma vinterkläder till avgifter för fritidsaktiviteter.

– Om man vill ha ett fritidsintresse så är det för dyrt för många. Barn och ungdomar har väldigt olika förutsättningar. Mycket beror på vilken skola man går på och vilka möjligheter föräldrarna har. Så borde det inte vara, säger Alexis Monnakgotla Svensson.

Säljstart 10 april

Den 10 april är det säljstart för cirka 40.000 barn över hela landet. Blomman som saknar ett blad kommer att säljas i barnens webbshoppar och i Majblommans webbutik. Klassiska majblommor, kransar, klistermärken och pins kommer att säljas samtidigt.

Detta är ett pressmeddelande från Majblomman

Fotokälla/Majblomman