Nu är det vår – i alla fall om du litar på kalendern bild

Nu är det vår – i alla fall om du litar på kalendern

Publicerad

Många undrar när det officiellt är vår. Onsdagen den 20 mars inföll vårdagjämningen som ger förebud om vår och sommar. Dygnet då dag och natt precis som vid höstdagjämningen påstås vara lika långa är en av de fyra årstidernas hörnstenar. Men vad innebär det egentligen? Och vad ska du börja tänka på nu när vi definitivt är i ljusare tider?

Våren innebär löv som slår ut, fåglar som sjunger och allt ljusare kvällar. Det är en viktig astronomisk hörnsten och inföll i år den 20 mars, exakt klockan 04:08 svensk tid. Då stod solen exakt lodrätt över jordens ekvator.

Vid vårdagjämningen kan vi astronomiskt sett vinka farväl till vintern och hälsa vår, sommar och sol välkomna. Fram till sommarsolståndet, som 2024 inträffar den 20 juni, blir dagarna i genomsnitt fyra minuter längre per dygn. Då når dagen en längd på 17 timmar och därefter blir de långsamt kortare igen.

När är det vår? När dag och natt inte lika långa

Vår- och höstdagjämningarna är – som namnet antyder – kända för att dag och natt är lika långa, det vill säga tolv timmar vardera. Det stämmer dock inte helt, eftersom tidpunkten alltid infaller strax före vårdagjämning och strax efter höstdagjämning.

Det beror på två saker:

  1. Definitionen av soluppgång och solnedgång
  2. Jordens atmosfär

Inom astronomin säger man att solen har gått upp när centrum av solskivan är över horisonten, precis som man definierar dagjämning som den tidpunkt då solens centrum passerar ekvatorn.

Men i folkmun betraktar vi soluppgång som det ögonblick då solens överkant tittar fram över horisonten, medan solnedgång är den tidpunkt då den sjunker ned under horisonten. Det gör dagen ett par minuter längre.

Jordens lutning skapar årstider

Man skulle tro att våra fyra årstider beror på hur nära jorden kommer solen i sin ellipsformade bana. Men så är det faktiskt inte, årstiderna bestäms nämligen av jordens lutning. Lutningen innebär att norra och södra halvklotet turas om med att peka mot solen i sådan grad att vi på dessa breddgrader får fyra årstider. I tropikerna finns det bara två årstider.

Men här i mörka Norden är vi säkert många som under hela vintern längtat efter vårens återkomst. Helt plötsligt börjar växter att sticka upp ur jorden och även om det är lång tid kvar till dess att gräsmattan behöver sin första trimning så finns det mycket att ta tag i ute i trädgården.

Så snart vintern släpper sitt grepp om växterna är det dags att vårstäda och göra plats till nya skott och växter. Företaget Plantagen har listat det viktigaste att tänka på för dig som har en trädgård nu när vi närmar oss april.

Fixa uteplatsen

Töm vinterns krukplanteringar och plantera härliga vårblommor som pensé, påsklilja och pärlhyacint. Damma av utemöblerna eller förnya dem helt, några kuddar och plädar gör det mer ombonat och är skönt att värma sig med.

Rensa rabatten

Gör dig av med löv och klipp bort gamla växtrester, även en del ogräs kan redan nu ha börjat växa. En tidig rensning underlättar ogräsrensande längre fram på säsongen. Jordförbättra med kogödsel och gödsla med trädgårdsgödsel.

Se över gräsmattan

Gräsmattan kan kännas lite trist tidigt på våren, med lite näring och skötsel blir den snart grön och fin igen. Mossan växer i lägre temperaturer än gräset därför har den lite försprång, men genom att kratta igenom gräsmattan med en järnkratta får gräsrötterna luft och mer kraft att sätta i gång att ta över från mossan.

Beskär träd och buskar

Träd och buskar kan beskäras under vårvintern men när de börjar slå ut och grönska är det bästa att lämna dem ifred, skadade eller vissna grenar kan klippas bort. Buskar som blommar tidigt på säsongen beskärs med fördel efter blomning. Klipp eller såga bort gamla grenar för att föryngra och fräscha upp. Gödsla och jordförbättra runt stam och grenar. Se till att rensa bort ogräs och gräs närmast roten så växten får kraft att utvecklas.

Rensa bort gammalt, men lämna kvar en del
Rensa bort gamla växtrester och löv för att hjälpa växterna att vakna till liv efter vinten. Lite löv och växtresten kan du dock lämna kvar mellan buskar och perenner, de förmultnar och ger jorden välbehövlig näring.  

Nu är det vår – Rapportera vårtecken

Hör du till de som letar i diken och snår efter vårtecken nu när solen äntligen börjar värma marken? Under valborgshelgen kan den som vill rapportera in vårtecken till Vårkollen. Bakom Vårkollen står Svenska fenologinätverket, genom Sveriges lantbruksuniversitet och Svenska Botaniska Föreningen.

Klimatförändringarna har tydligt påverkat både vårens ankomst och växtsäsongen som helhet. Genom att dokumentera när vårtecknen kommer vid samma tid, år från år, kan forskare och andra hålla koll på hur olika växter påverkas i olika delar av landet. Vårkollen har visat att flera vårtecken numera ofta hinner 70–80 mil längre norrut än vad som var normalt för 150 år sedan.

– De flesta längtar till våren och spanar därför efter vårtecken. Dessa spaningar kan också komma till nytta för vetenskapen, ifall allmänheten också rapporterar dem till oss, säger Mora Aronsson, ordförande i Svenska botaniska föreningen på deras hemsida.