Så lyckas du med jobbsökandet bild

Så lyckas du med jobbsökandet

Publicerad

Här kommer några värdefulla tips att tänka på längs vägen – så lyckas du med jobbsökandet.

Är du på jakt efter nya utmaningar, vill du kanske helt byta bransch eller är du bara sugen på att flytta för nya jobbmöjligheter? På Nykommun.se kan du alltid se vilka jobb som är tillgängliga att söka på respektive kommuns sida. Men har du lite svårt att komma till skott?

Tappa inte modet

Har du varit arbetssökande under en längre tid? Det är lätt att känna sig nedslagen när man inte får napp men försök att inte ge upp. Försök att arbeta metodiskt och ha en plan. Bestäm hur mycket tid du ska lägga varje dag eller vecka för att söka jobb, och se till att du har mål. Du kan till exempel bestämma hur många ansökningar du ska skicka in eller samla en viss mängd information inför en intervju, eller till och med kontakta en eller två personer från ett företag du är intresserad av.

Tänk också kvalitet framför kvantitet. Fokusera inte bara på hur många ansökningar du skickar varje vecka. Försök i stället att söka målinriktat genom att bara svara på annonser som verkligen intresserar dig.

Slutligen, det hjälper dig förvisso att ha rutiner i ditt jobbsökande, men det är ändå viktigt att se varje ansökan som en ny möjlighet. Läs på och se till att vässa ditt CV och anpassa det för varje enskild tjänst du söker. En liten extra ansträngning kan göra stor skillnad.

CV utan erfarenhet – du kan vässa det med andra kompetenser

Formell arbetslivserfarenhet är inte det enda som kan göra dig till en värdefull medarbetare och inte heller alltid din utbildning. Lyft fram dina personliga egenskaper – om du till exempel är bra på att kommunicera effektivt, lösa problem eller arbeta bra i grupp är detta ofta lika viktigt som din tekniska expertis. Kommer du ihåg några situationer från vardagen, utbildningsprojekt eller andra typer av arbete där du har utnyttjat dessa egenskaper? Fram med det! Om du har svårt att komma på något, fråga vänner eller familj vad de tycker att du är bra på.

Om det finns perioder i ditt liv då du har varit borta från både utbildning och arbete är det bästa rådet förmodligen att vara ärlig om det. Har du kanske ändå gjort något under den här perioden som kan ha förberett dig för arbetsmarknaden?

Första arbetsintervjun? Var förberedd så lyckas du med jobbsökandet

Läs igenom jobbannonsen, ditt CV och din ansökan en gång till innan intervjun för att se till att du är förberedd. Kom ihåg att det är normalt att vara nervös – och det är okej!

Gör research, hur ser företaget ut på sin hemsida? Kanske står det något om deras kultur och värderingar? Att du har ”rätt attityd” och passar in någonstans kan vara lika viktigt som dina kvalifikationer.

Ett första intryck gör väldigt mycket, se till att ha god tid på dig för att ta dig till intervjun eller var väl förberedd om den hålls digitalt. Generellt sett ska du klä dig snyggt och formellt för en anställningsintervju. Vad det innebär kan variera – försök ta reda på hur folk klär sig på den här arbetsplatsen.

Kom ihåg att alla du träffar den dagen kan vara en av dina nya kollegor. Var trevlig och artig mot alla du möter, från det att du anländer till dess att du går.

Flytta dit jobbet finns

Kan du tänka dig att flytta till en annan kommun för att öka dina chanser till att landa drömjobbet? Bra – då finns det just nu stora möjligheter att lyckas. Det råder stor brist på arbetskraft i många

delar av landet, inte minst i Norrland där företag och kommuner praktiskt taget skriker efter att få nyanställa. Kanske vill du söka dig till en ny utbildning med större karriärmöjligheter, det råder bland annat stor brist på vårdpersonal och civilingenjörer. Här på Nykommun.se kan du enkelt jämföra kommuner och se var jobben finns. Under respektive kommun finns även aktuella lediga tjänster.

Lycka till med jobbsökandet!