Kommunal förespråkar kortare arbetstid bild

Kommunal förespråkar kortare arbetstid

Publicerad

Fackförbundet Kommunal vill se en minskning av arbetstiden. I en ny rapport presenteras sex argument för kortare arbetstid.

– Det är absolut samhällsekonomiskt rimligt, säger Hampus Andersson, utredare på Kommunal.

Idén om kortare arbetstid är inte ny. Redan 2022 beslutade Kommunal på en kongress att aktivt arbeta för en 30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön.

Rapporten ”Tid för förändring” bemöter vad som beskrivs som en seglivad myt – att en arbetstidsförkortning skulle vara för dyr för samhället.

– Forskning indikerar tvärtom att generella arbetstidsminskningar ofta leder till högre tillväxt och ökade skatteintäkter samt minskad stress och bättre balans mellan arbete och privatliv, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård.

Kortare arbetstid – Lag eller förhandling

I en artikel på DN Debatt skriver Kommunal att många av deras medlemmar inte orkar jobba heltid. De flesta av landets arbetare har heller inte möjlighet att arbeta hemifrån eller ha flexibla arbetstider, vilket gör att en arbetstidsförkortning ses som en rättvisefråga.

Kommunal föreslår att en arbetstidsminskning kan genomföras antingen via lagstiftning eller genom att arbetsmarknadens parter förhandlar fram ett nytt avtal som blir normerande för hela arbetsmarknaden.

Svenskt näringsliv varnar

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv varnar dock för negativa ekonomiska konsekvenser om arbetstiden lagstadgas. Enligt deras beräkningar skulle en minskning från 40 till 35 timmar per vecka leda till ett produktionsbortfall på 8 procent och sänka BNP med 500 miljarder kronor per år. De menar också att detta skulle skapa stora bemanningsproblem inom välfärdssektorn.

Frågan om förkortad arbetstid har blivit en het politisk fråga, särskilt efter att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet uttryckt sitt stöd för idén.

Källa: SVT