Så lätt kan ditt barns smarta klocka hackas bild

Så lätt kan ditt barns smarta klocka hackas

Publicerad

Smarta klockor för barn ger föräldrar en känsla av trygghet, men hur säkra är de egentligen mot hackning? Ett nytt test avslöjar att det är möjligt att avlyssna, ta bilder och skicka falska meddelanden via dessa enheter.

– Det finns många sårbarheter i sådana här enheter, säger Pontus Johnson, professor vid KTH.

KTH-studenterna Lage Hahn Linusson och Lukas Bergström hackade en barnklocka som en del av sitt examensarbete. Under ett experiment med SVT demonstrerade de hur en hackare kan skicka falska meddelanden och avlyssna klockans omgivning.

– Avlyssningen utgör en risk, inte bara för barnet. Om föräldern har ett jobb som innebär hantering av hemligheter kan det också vara ett problem, säger Pontus Johnson, som också är föreståndare för Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid KTH.

Säkerhet kostar – undvik billigaste klockan

Enligt Pontus Johnson är sårbarheter vanliga i många smarta teknikenheter, inte bara i klockor.

– Att bygga säker programvara kräver mycket pengar, energi och kompetens, vilket inte alla företag har råd med, säger han.

Johnson rekommenderar att föräldrar undviker de allra billigaste modellerna när de köper smarta klockor till sina barn.

– Generellt sett skulle jag säga att man ska undvika att köpa alltför billiga prylar. Säkerhet är inte gratis, säger Pontus Johnson.

I en video kan du se när Lage och Lukas hackar en smart klocka för barn och vilka funktioner de kan manipulera.

Etisk hackning

Etisk hackning utförs för att identifiera säkerhetsbrister som sedan kan åtgärdas av ägaren, exempelvis ett företag.

Examensprojektet som beskrivs i artikeln är ett exempel på etisk hackning. Studenterna har kontaktat klocktillverkaren och informerat dem om de säkerhetsbrister de upptäckt.

Enligt praxis får tillverkaren 90 dagar på sig att åtgärda bristerna innan information om den berörda modellen delas med allmänheten.

Källa: SVT