Så förhindrar du inbrott under semestern bild

Så förhindrar du inbrott under semestern

Publicerad

Ska du resa bort i sommar? Under semestertider ökar antalet inbrott och många kriminella passar på när villor och lägenheter står stomma. Försäkringsbolaget Trygg Hansa har sammanställt en lista på tips om hur du bäst skyddar dig från tjuven och vilka ägodelar du bör vara extra rädd om.

De senaste åren har antalet bostadsinbrott i Sverige minskat, enligt statistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå). Men den positiva trenden betyder inte att det är läge att slappna av, då tjuvarna är snabba på att utnyttja varje situation.

– Risken för inbrott finns alltid där, oavsett om man går till stranden i två timmar eller åker till sommarstugan i två veckor, säger Håkan Franzén, som är Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa i en artikel på företagets hemsida.

Skydda dig mot inbrottstjuvar

Dagens inbrottstjuvar är ofta ute efter mindre föremål som kan bäras med i en väska – exempelvis elektronik, smycken och kontanter. En annan stöldbegärlig sak är passet, som kan vara värt tiotusentals kronor på svarta marknaden. Tänk på att det är svårt att gömma dessa saker i hemmet då tjuvarna är experter på att hitta platserna vi tror är säkra. Enligt Håkan Franzén är det en bra taktik att få tjuven att tro du är hemma.

– Om du ska lämna hemmet, vare sig det handlar om någon timme eller en längre period bör du se till att bostaden är låst men även ser bebodd ut. Du kan till exempel installera en timer på lamporna och undvika att dra för gardiner och persienner. De flesta inbrott sker under dagtid, så lämna inte dina värdefulla saker framme, synliga utifrån, även om du bara ska bort en kort stund. Ställ gärna en tom mjölkkartong på köksbordet eller ha radion på i bakgrunden.

Grannsamverkan förebygger inbrott

Detta bygger på ett samarbete mellan boende, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och polisen, där ni tillsammans hjälps åt för att förhindra inbrott. De boende hjälps åt att hålla uppsikt över vilka som rör sig i området och noterar sådant som verkar misstänkt och om det behövs kan de tillkalla polis.

Tips från experten

På försäkringsbolagets hemsida delar Håkan Franzén med sig av sina bästa tips. Förhoppningsvis kan du och dina nära njuta av en sommar utan ovälkomna besök i bostaden.

  • Gå med i eller starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.
  • Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.
  • Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör ha lås.
  • Fundera på att skaffa ett godkänt larm som är kopplat till en larmcentral.
  • Om du har larm ska hela huset vara larmat, inte bara nedervåningen.
  • Förvara inte stegar på tomten. Den kan vara till stor hjälp för en tjuv som vill ta sig in.
  • Ställ in en timer på lamporna – så huset ser ut att vara bebott när du inte är hemma.
  • Lämna leksaker och dylikt på tomten så det ser ut som någon är hemma.
  • Dra inte för gardiner och persienner, då ser huset igenbommat ut.
  • Be grannen ta hand om posten och hålla ett vaksamt öga på ditt boende.