Energieffektivisera ditt hus och spara tusenlappar
Hösten närmar sig med stormsteg och det märks redan nu att dagarna blir allt kyligare. Tillhör du en av de som oroar dig inför vinterns elräkningar? Du är verkligen inte ensam! Energimyndigheten har tagit fram en guide till dig om hur du bäst kan energieffektivisera ditt hus – och ibland kan små förändringar göra stora skillnader på fakturan.
Det finns mycket du kan göra själv för att påverka din egen elräkning, och du kan börja redan idag. Husguiden, som tagits fram av Energimyndigheten, vänder sig till dig som bor i villa, parhus, radhus eller äger en sommarstuga och vill minska energianvändningen i ditt hus.
Att energieffektivisera ditt hus minskar inte bara energianvändningen och gör dig mindre känslig för höga elpriser. Det kan även ge ett skönare inomhusklimat, bättre luftkvalitet, minskat buller utifrån och det bidrar till att du och ditt hus klarar eventuella strömavbrott bättre. Samtidigt gör du en insats för miljön och klimatet, eftersom all energiproduktion påverkar miljön.
Energismarta vanor för ett energieffektivt hus
Att minska energianvändningen i sitt hus förknippas med renovering och kostnader, men faktum är att det kan vara både enkelt och gratis. Genom att se över dina vanor och beteenden kan du som bor i huset börja göra skillnad redan idag.
Tips på energismarta vanor:
- Sänk värmen inomhus
- Duscha kortare tid
- Diska i diskmaskin
- Tvätta i fylld tvättmaskin
- Stäng av apparater och släck lampor när du lämnar rummet
- Använd klädstrecket istället för torktumlaren
- Ställ in rätt temperatur i kyl och frys
- Köp energieffektiva produkter
Gör en husesyn
Våra hus är lika personliga som vi är. För att kunna fatta kloka beslut behöver du få koll på nuläget i just ditt hus. Hur många kilowattimmar går åt hemma hos dig? Hur upplever du inomhusmiljön? Vad har huset för förutsättningar och var finns utvecklingspotentialen?
Ta reda på nuläget i ditt hus:
- Kolla ditt elavtal och din elräkning. Elleverantörerna har ofta tjänster som ”mina sidor” där du kan få information om hur din elanvändning ser ut.
- Kolla energideklarationen för ditt hus. I den finns information om husets energiklass och råd om åtgärder för att förbättra energiklassen i just ditt hus.
- Har ditt hus ingen energideklaration? Då kan du ta hjälp av en certifierad energiexpert för att genomföra en, och få åtgärdsförslag för just ditt hus.
- Inspektera ditt hus. Hur upplever du inomhusklimatet? I vilket skick är dina fönster och dörrar? Hur väl isolerad är din vind? Är dina vattenrör isolerade? I vilket skick är ditt uppvärmningssystem och din ventilation?
- Ta kostnadsfri hjälp! Din husesyn är en bra utgångspunkt för en diskussion med kommunens energi- och klimatrådgivare. De har god kännedom om de lokala förhållandena där du bor och deras råd är oberoende och tjänsten är kostnadsfri.
Energieffektivisera – minska behovet av värme och varmvatten
För att minska dina energikostnader och få ett så effektivt hus som möjligt är det viktigt att först minska husets behov av värme. Det är klokt att göra dessa åtgärder innan du uppgraderar eller byter ut ditt uppvärmningssystem. Då slipper du få ett onödigt stort värmesystem som kostar mer. Här har vi samlat de åtgärder som ger en betydande minskning av energianvändningen för större delen av de svenska småhusen.
Ta ditt hus till nästa nivå
När du har kommit så här långt i processen har du troligtvis minskat din energianvändning en hel del, beroende på utgångsläget. Nu återstår bara tips om finlir och optimering.
- Mät din användning
Ett bra sätt att förstå hur ditt hus fungerar är att följa din energianvändning över tid. En oväntad ökning kan till exempel bero på problem med ditt värmesystem.
Elleverantörer tillhandahåller redan idag möjligheten att följa din användning och eventuell produktion av el på timbasis. År 2024 kommer alla elmätare att vara ”smarta elmätare” vilket ger ännu bättre möjlighet att följa din elanvändning i realtid. Det finns också billiga portabla elmätare för att följa energianvändningen för en enskild produkt, exempelvis kylskåp, diskmaskin eller dator.
- Styr din användning
Det finns ett stort utbud av smarta uppkopplade produkter och även mjukvara och appar för ditt hem som kan hjälpa till att styra saker som belysning, ventilationsflöde, värmeanvändning, och solelsystem samtidigt som de tar hänsyn till ditt behov av ett bra inomhusklimat.
Med automatisk styrning kommer många möjligheter, bland annat att spara pengar. Med hjälp av styrning och batterier kan du flytta elanvändningen till tider på dygnet när elpriset är lägre. De flesta elleverantörer erbjuder timpris-avtal idag, vilket gör att du kan köpa din el när den är billigare.
Automatisk styrning kan också möjliggöra att effektuttag jämnas ut så att dina säkringar inte går lika lätt, till exempel när du laddar din bil och samtidigt lagar middag och tvättar. Genom att styra elanvändningen mellan olika faser med en så kallad ”effektvakt” kan du minska behovet av att ”säkra upp” din elcentral. På så sätt kan du behålla eller i bästa fall minska din elabonnemangsavgift.
Vill du veta hur mycket du kan spara? På energimyndighetens hemsida kan du på detaljnivå räkna ut hur mycket du skulle kunna spara genom olika förändringar. Det är mycket som spelar in, bland annat hur många som bor i hushållet och när huset är byggt. Men en sak är säker – även små förändringar kan göra stor skillnad när elräkningen för de kalla månaderna väl anländer.