Så lyckas du med en budgivning – tips inför din bostadsaffär
Har du fått ett lånelöfte och äntligen hittat ditt drömboende? Grattis – nu är det dags att starta en budgivning. Men hur går det egentligen till och hur ska du lägga upp en strategi? Vi ger dig några av våra bästa tips!
En budgivning upplevs ofta som det avgörande momentet i en bostads- eller fastighetsaffär. Det kan tyckas skrämmande – inte minst då det kanske är den största affären du någonsin gjort. Det handlar om mycket pengar och det är lätt att tappa tron på sig själv, inte minst om ni är många som är intresserade.
Det viktigaste är att sätta ett maxtak på hur långt du vill gå i en budgivning, annars är det lätt att ryckas med och tappa kontrollen över hur det faktiskt påverkar din ekonomi. Spendera inte alla dina sparpengar på att buda högre. Det är viktigt att ha en buffert och skönt att veta att du har pengar om något oförutsett händer eller om du vill unna dig något.
Så går det till
En budgivning pågår oftast under en kortare period. Det kan vara många potentiella köpare som är inblandade och många snabba beslut ska tas. Det är inte ovanligt med bud före ordinarie visning från en budgivare som vill försöka få till en snabb affär. Mäklaren är skyldig att framföra budet till säljaren som då får bestämma om budet ska accepteras eller avfärdas.
Under visningen får spekulanter lämna namn och kontaktuppgifter så att mäklaren kan undersöka intresset efter avslutad visning. Även om det är ovanligt händer det att bud läggs redan under visningen.
Efter visningen kontaktar mäklaren alla spekulanter för att ta reda på om det finns intresse för att delta i budgivningen och om de har sin finansiering till handpenning och köpeskilling klar, så att köpet kan fullföljas. Som spekulant kan du välja att lägga ett bud eller att passivt bevaka budgivningen. Det finns olika sätt att delta i budgivningen. Det vanligaste är att svara på sms eller över telefon, men du kan också lämna bud via ombud eller via en budgivningssida.
Säljaren bestämmer till vem, när och till vilket försäljningspris. Mäklaren bokar tid för kontraktsskrivning med alla parter så snart som möjligt efter färdig budgivning. Om det kommer in ytterligare bud innan kontraktet är påskrivet har mäklaren en skyldighet att framföra budet till säljaren som då får bestämma om den vill acceptera eller avfärda det sena budet. Eftersom bud inte är bindande förrän kontraktet är påskrivet kan köpare dra sig ur utan att behöva ange orsak.
Kontraktsskrivningen avslutar definitivt budgivningen. När båda parter undertecknat ett bindande köpekontrakt, kan ingen part ändra sig om det skulle råka komma in ett högre bud.
Tips på en lyckad budgivning
Vilken taktik eller strategi som vinner en budgivning går inte att förutse. Det beror helt på vilka andra som deltar, men också på säljaren. Här kommer några användbara tips att ta med sig, tipsen är sammanställda av banken SEB:
- Höj budet lite i taget. Du vill inte riskera att betala för mycket och gör endast små höjningar. I stället riskerar du att många ger sig in i budgivningen.
- Lägg ett högt bud. Du vill utstråla beslutsamhet och försöka avskräcka andra spekulanter. Samtidigt finns risken att du betalar för mycket vid en sådan djärv åtgärd.
- Var en snabb och aktiv budgivare. Du är med och budar redan från början och höjer direkt efter att du har blivit överbudad.
- Var en återhållsam budgivare. Du vill ge så lite information som möjligt till andra budgivare och lägger få och väl genomtänkta bud. Ibland håller du dig i bakgrunden tills bara en budgivare återstår och går då in i budgivningen.
- Ge villkorade bud. Du lägger till exempel ett tidsbegränsat eller dolt bud med förhoppningen att påskynda säljarens val. Eller du ger ett bud innan visning som bara är aktuellt vid en snabb affär.
- Lägg dig över psykologiska gränser hos andra budgivare. Många sätter sitt tak på en jämn summa, exempelvis 2 miljoner. Om du bara lägger dig lite över kan det räcka för att de drar sig ur.