
Rekordökning av sjukskrivningar på grund av stress
Antalet sjukskrivningar kopplade till stress har ökat markant, och vid slutet av förra året var antalet högre än det varit på decennier. En analys från If av Försäkringskassans senaste siffror visar att kvinnor är särskilt drabbade, då åtta av tio stressrelaterade sjukskrivningar rör kvinnor.
”Denna uppåtgående trend är oroande, med stora samhällskonsekvenser och ett troligt mörkertal där fler personer drabbas utan att synas i statistiken”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Enligt Försäkringskassans senaste årsrapport har antalet sjukskrivningar relaterade till stress fortsatt att stiga från redan höga nivåer. I december 2023 var 44 465 personer i Sverige sjukskrivna i minst två veckor på grund av stress, en kraftig ökning jämfört med tidigt 2010-tal då antalet låg på omkring 6 660 personer. Detta innebär en nästan sjufaldig ökning på drygt tio år. November 2023 noterades också det högsta antalet sjukskrivna på grund av stress sedan 2005.
”Trots ökad medvetenhet om problemet fortsätter stressrelaterade sjukskrivningar att vara ett växande samhällsproblem. Det påverkar individen och dess närstående, men innebär också en stor belastning för arbetsgivare och samhället som helhet”, säger Kristina Ström Olsson.
Sjukskrivningar på grund av stress minskade under pandemin
Under pandemin minskade de stressrelaterade sjukskrivningarna något men har återigen ökat de senaste åren. ”Många arbetar i dag delvis hemifrån, vilket kan försvåra för arbetsgivare att identifiera tecken på stress eller sjuknärvaro. Därför blir arbetsmiljöarbetet allt viktigare. Stressproblem behöver upptäckas tidigt för att förebygga större kriser”, menar Kristina Ström Olsson.
Regionalt sett finns stora skillnader, där Jämtland uppvisar de högsta nivåerna av stressrelaterade sjukskrivningar medan Östergötland har de lägsta. ”Skillnaderna kan bero på faktorer som demografi, näringslivsstruktur, arbetsmiljö eller specifika insatser för hälsa och arbetsförmåga på arbetsplatserna. Även bedömnings- och klassificeringsrutiner vid sjukskrivning kan påverka skillnaderna mellan regionerna”, säger Kristina Ström Olsson.
Kvinnor är särskilt utsatta
Stressrelaterade sjukskrivningar påverkar framför allt kvinnor. Av de 44 465 personer som var sjukskrivna i december på grund av stress var 34 952 kvinnor, vilket motsvarar 79 procent. Dessutom är en högre andel av alla längre sjukskrivningar bland kvinnor relaterade till stress, med 27 procent jämfört med 13 procent bland män.
”Yrkesrollen och branschen kan påverka både stressnivån och risken för sjukskrivning. En tydlig risk är när arbetskraven inte stämmer överens med den kontroll individen har för att kunna hantera sitt ansvar. Kvinnor tar ofta ett större ansvar för hemmet utöver sina arbetsuppgifter, vilket kan leda till ökad stress när de inte ges tid för återhämtning”, säger Kristina Ström Olsson.
Metod
Denna artikel baseras på Försäkringskassans statistik över aktuella sjukfall relaterade till stress. De senaste tillgängliga uppgifterna är från december 2023.
Statistiken omfattar sjukfall som varat minst 14 dagar och som har en diagnos kopplad till stress (diagnoskod F43).
När vi beskriver förändringar över tid görs jämförelser med antalet sjukskrivna både från början av 2010-talet, då sjukskrivningarna var som lägst, och från december 2019, det vill säga perioden innan pandemin.