Umeå har lyckats med det många andra norrländska städer inte har bild

Umeå har lyckats med det många andra norrländska städer inte har

Publicerad

Rörelse är ett centralt tema för Sundsvallssonen Erik Modin. Som motion designer brinner han för att sätta bilder i rörelse – och när han talar om sin nya hemstad Umeå återkommer han ofta till bilden av en stad i ständig rörelse.

År 2016 var året då Erik Modin valde att ta sitt pick och pack och flytta från Sundsvall till Umeå. En utbildning inom digital medieproduktion var det som fick honom att ta steget och lämna hemstaden.

– Egentligen var det staden Umeå i sig som lockade lika mycket som utbildningen. Jag drogs både till storstadslivet och närhet till naturen. I Umeå kändes det som att jag skulle kunna få både och, berättar Erik.

Under studietiden blev det tydligt för Erik vad som är hans passion: Att göra information levande – och vacker – genom rörlig bild. Efter att han avslutat utbildningen hoppade han på en möjlighet att utveckla sitt intresse till ett företag genom inkubatorn eXpression Umeå.

–  Jag älskar att samarbeta med andra kreativa människor, och här finns den möjligheten överallt. Med många nya vänner, ett nystartat företag och med bra stöd för att fortsätta utveckla mitt kontaktnät var det ett givet val att bli kvar här, säger han.

En modern norrländsk stad

Erik tycker att Umeå känns väldigt levande och hoppfull och det tror han till stor del beror på det stora flödet av unga människor.”

– Framför allt inspireras jag av alla ambitiösa och progressiva människor jag möter här. Staden känns på gång och känslan är allt annat än stagnerad.

Förutom möten med andra kreativa människor berättar Erik att inspirationen till hans skapande ofta kommer från musik – något som aldrig är långt borta i Umeå där festivaler, spelningar och diverse kulturella evenemang är en självklar del av vardagen.

Erik jobbar med animation – ett intresse han utvecklade till eget företagande genom inkubatorn eXpression Umeå. Foto: Fredrik Larsson

– Musik aktiverar min tankeverksamhet, när jag hör en bra låt ser jag saker framför mig som jag sedan omvandlar till animation.

Samtidigt som Erik menar att närheten till nya intryck är en av Umeås styrkor, vill han också framhålla att stadens historia är ständigt närvarande.

– Umeå är en stad som inte försöker likna någon annan och det gillar jag. Jag tycker att Umeå har lyckats med det många andra norrländska städer inte har. Det är en modern norrländsk stad, med en stark identitet och ödmjuk approach. En stad som värnar sitt kulturarv och är stolta över att visa upp det, menar han.

På frågan om vilken som är hans favoritplats i Umeå behöver Erik tänka en stund.

– Oj, det finns så många … Men när jag får besök hemifrån Sundsvall brukar jag vilja visa upp bildmuseet, det är en häftig plats! Ett annat häftigt ställe här i Umeå är Arboretum Norr. Det är som en trädgård där man samlat massor av tropiska växter för att testa om de kan växa i norrländskt klimat. Det är verkligen värt ett besök.

Tips till nyblivna studenter

Det finns mycket att tänka på när man ska flytta och börja studera i en ny stad. Frågor som vart man ska bo brukar vara det första orosmomentet för många. Erik berättar att han, under sin tid som student på Universitetet, brukade medverka på diverse studentmässor. Då uppmanade han ofta nyblivna studenter till att gå in på Bostaden, Umeås kommunala lägenhetsförmedlare, och registrera sig.

Det tar en halv minut att registrera sig på Bostaden, kostar ingenting och är ett väldigt enkelt sätt att säkra en lägenhet på, menar Erik.

Bostaden förmedlar lägenheter utifrån fyra kategorier; hyreslägenhet, studentboende, ungdomslägenhet och seniorboende. För den som vill plugga i Umeå men inte stått så länge i bostadskö går det att till en början ta ett rum i studentkorridor.

– Systemet fungerar som så att även fast man flyttar in i en studentkorridor behåller man sin plats i kön till en lägenhet.

Erik upplever att systemet har fungerat väldigt bra och att många han känner har börjat i ett korridorsrum och senare flyttat vidare till en student- eller hyreslägenhet.

Nära till allt och lite av allt

När Erik själv var ny student bodde han i området Öst på stan, i nära anslutning till universitetet, där han bodde tillsammans med en kompis i en stor och rymlig lägenhet. Öst på stan är en populär stadsdel i Umeå, eftertraktad inte minst av studenter med närhet till både universitetet och stadskärnan.

Samtidigt menar Erik att vilket område man bor i inte nödvändigtvis är lika avgörande i Umeå som i många andra städer.

– En av de största fördelarna med Umeå är att det är så smidigt och går så snabbt att ta sig överallt oavsett var man bor. Det gör också att tröskeln blir lägre för att umgås.

Precis som många andra Umeåbor – inte minst studenter – väljer Erik oftast cykeln när han tar sig fram genom staden. Med över 180 km cykelväg ligger det mesta inom räckhåll.

– Om jag exempelvis hade valt att flytta till större städer som Stockholm eller Göteborg hade det nog inte varit lika lätt. Jag tycker att Umeå är en perfekt storlek på en stad. Tillräckligt stor för att erbjuda något för alla och samtidigt med det tighta studentlivet som jag ville ha, med ett samlat campus och stor gemenskap.

Foto: Fredrik Larsson

Fakta

Namn: Erik Modin

Ålder: 25 år

Nuvarande sysselsättning: Jobbar som animatör i det egna företaget Momotion

Utbildning: Digital medieproduktion vid Umeå universitet

Uppväxt: Sundsvall

Flyttade till Umeå: 2016

Fritidsintressen: Löpning, läsning, filmer/tv spel, musik, matlagning (jobbar på det) 

Eriks bästa tips på happenings i Umeå

Denna artikel är i samarbete med Umeå Kommun. Här kan du få mer information om att flytta till Umeå.