Tranås som Remote Work City bild

Tranås som Remote Work City

Publicerad

Just nu pågår en omdaning kring hur vi lever, bor och arbetar och detta till följd av de två åren som pandemin pågått i världen.

Distansarbete har blivit mer etablerat och många har börjat tänka till kring hur de lever och bor. En Novus undersökning visar att var fjärde svensk vill bo på landet eller i en mindre kommun och enligt en undersökning från SCB väljer ungefär hälften av dem som lämnar Stockholm att flytta hem, det vill säga till sitt föräldrahem och tillbaka till sitt sociala nätverk.

Småkommuner är vinnarna efter pandemin

Helena Paulsson är chef för stadsutveckling på Afry, innan pandemin ledde hon en undersökning i sex europeiska länder där 5000 ungdomar mellan 18 och 35 år deltog. Syftet med undersökningen var att ta reda på hur unga människor ser på framtiden, sitt boende och städernas utveckling.

— Den allra viktigaste och tydligaste insikten som undersökningen gav oss var att bara 12 procent vill bo i städer med över en miljon invånare. Det fanns en tydlig och stark önskan om att bo i mindre städer.

Helena Paulsson påpekar dock att kommunerna inte kan luta sig tillbaka och lita på att utveckling sker automatiskt.

— Det gäller att spela sina kort rätt. Men måste våga satsa och göra investeringar. Staden behöver också ha lite självförtroende i det – stå för det som har ett värde i din stad. ”Här kan du få en rimlig bostad nära vattnet” – förstå det, omfamna det och säg det! Det har ett värde!

Alla bekvämligheter inom 5 minuter

Tranås kommuns läge är positivt för distansarbetarna, mitt emellan Göteborg och Stockholm är Tranås bra placerat för dem som har sitt huvudkontor i någon av storstäderna. Förutom närheten till storstäderna, naturen och fritidslivet så måste det finnas möjlighet till sociala ytor för de som inte väljer att arbeta från sitt köksbord. Här ligger Tranås rätt i tiden, just nu byggs en mötesplats för näringslivet i Tranås – Storgatan 18. Storgatan 18 erbjuder co-working space, restaurang och mötesplats allt under samma tak. Birger Boström, näringslivschef på Tranås United, berättar om hur framtiden ser ut för Tranås.

Tranås bygger för att bli framtidens stad, här finns alla möjligheter för att skapa en bra plats att bo och arbeta på. Vi arbetar dagligen med att skapa nya attraktiva boenden, få nya företag att etablera sig här och att sätta Tranås på kartan som en Remote Work City.

Tranås kommun arbetar för att bli en Remote work city – målet är att öka befolkningen och samtidigt locka bl.a stockholmare och göteborgare som kan jobba på distans att flytta till Tranås. Tranås satsar på att bygga attraktiva boenden, både centralt och nära naturen och sjön. Näringslivschef Birger Boström håller i projektet.

Artikeln är publicerad i samarbete med Tranås Kommun.