Glasriket – hantverk, design och shopping året runt bild

Glasriket – hantverk, design och shopping året runt

Publicerad

Ute blåser kalla vindar men inne i hyttan brinner det i ugnarna när glasblåsarna skapar sina verk framför nyfikna besökare. Den del av Småland som kallas för Glasriket har skapat magi sedan 1742 och det unika konstglaset är berömt världen över. Många av oss har säkerligen en och annan glasvas märkt med ”Kosta-Boda” eller ”Orrefors” – varför inte kliva in i värmen och uppleva produktionen på riktigt nära håll?

Traditionen lever vidare i Glasriket

Geografiskt sträcker sig Glasriket över fyra kommuner – Lessebo, Uppvidinge, Emmaboda och Nybro. Hit vallfärdar över en miljon människor varje år för att handla glas och uppleva tillverkningsprocessen på plats. Genom tiderna har ett hundratal glasbruk varit i drift i området och idag bedrivs fortfarande produktion i ett tiotal bruk. Bland de mer kända hamnar Kosta och Orrefors – och i Kosta lockar den stora outleten i sig tusentals besökare dagligen. Men även de mindre bruken såsom Bergdala, Skruf och Målerås håller öppet året runt för besökare.

Shopping i världsklass

På de flesta glasbruk är besökare välkomna in i hyttorna där glasen skapas och bränns – varför inte själv prova på glasblåsningens ädla konst? Men för den som bara är ute efter lite sista minuten-shopping inför helgerna finns alla möjligheter att strosa runt i butikerna och kanske komplettera jul- eller nyårsservisen till fyndpris.  

Glasriket erbjuder mer än bara glas

Utöver hyttorna och den tillhörande shoppingen finns alla möjligheter för stora som små att roa sig en helg i hjärtat av Småland. Glasrikets utbud av mat står för både tradition och nytänk – ofta från det skafferi som den småländska naturen erbjuder. Varför inte prova på en klassisk hyttsill när du ändå har vägarna förbi? Dagens hyttsill bygger vidare på traditionen om att vid dagens slut samlas vid ugnarna för att värma sig och äta. Idag är hyttsillen ett älskat inslag på glasbruksrundorna och kan bokas på en handfull olika glasbruk.

Här kan du även exempelvis testa norra Europa längsta Zipline, träffa älgar i olika safariparker eller besöka världens enda James Bond-museum.

Glasriket är det magiska, vackra och oväntade – allt inramat av den småländska naturen.