Bästa skidåkningen i Sverige bild

Bästa skidåkningen i Sverige

Publicerad

Nu är det sportlovstider och vi är säkert många som längtar efter att ge oss ut i backarna. Oavsett om du vill åka utför eller på längden finns det en mängd olika destinationer att välja mellan – här listar vi några av de orter som bjuder på bästa skidåkningen i landet.

Åre – något för alla

Sveriges största skidort är Åre. Här hittar du det mesta som passar för alla åldrar och nivåer – som en bonus är det lätt att med tåg ta sig hit från Stockholm. Tåget stannar mitt i byn och därifrån har du gångavstånd till såväl backen som boendet.

Här finns Sveriges längsta skidbacke och självklart även ett stort utbud av aktiviteter utanför backen. Afterski, nattklubbar och barer är ett självklart inslag i byn. Åre är även väldigt barnvänligt och förutom lättåkta backar för de yngre finns både badhus och bowling att roa sig med.

Stöten – barnvänligast i Sverige

Skidorten Stöten, som ligger i Dalarna, är en självklar favorit för dig som reser med barn. De har även blivit framröstad till just Sveriges barnvänligaste skidort i en undersökning på Freerides hemsida.  

Av 49 nedfarter är det 27 som är gröna. Backarna är lättåkta och breda, perfekt för barn i olika åldrar att åka i.

Bästa skidåkningen för barnfamiljer

Nuolja – dold pärla

Älskar du offpist så är det till Nuolja i Abisko som du ska bege dig. Nuolja är något av en dold pärla i Lappland, här finns det inga preparerade pister utan alla nedfarter går i orörd terräng.

Det finns en linbana upp till toppen som är 2 kilometer lång. Liften tar dig upp till Aurora Sky Station, där kan du fika eller äta en lättare lunch.

Funäsfjällen – världens längsta spårsystem

I härjedalska Funäsdalen hittar du ett riktigt paradis för längdskidor. Funäsfjällen består av Funäsdalen, Fjällnäs, Tänndalen, Ramundberget, Bruksvallarna och Tännäs. Förutom nedfarter finns inte mindre än 300 kilometer längdskidspår – världens längsta spårsystem.

Spåren går uppe på fjäll och nere i dalgångar. Det finns både utmanande och tekniska skidspår till flacka och mer lättåkta spår. Förutom spårsystemet finns också turspår att åka.

Kläppen – åk skidor året om

Flera år i rad har Kläppen blivit framröstad för att ha Sveriges bästa Snowpark. Hit kommer världsstjärnor för att åka och Snowparken syns till i många skidfilmer.

Kläppen har även gjort en storsatsning och byggt en dry slope med hopp och rails, även en stor hoppkudde finns. Dry slope är en torr skidbacke som ska efterlikna snöns egenskaper. Helt enkelt en konstgjord skidbacke som gör det möjligt att åka skidor på sommaren.

Vi hoppas kunnat ge dig inspiration inför din kommande skidresa med några destinationer som bjuder på den bästa skidåkningen i Sverige.