Norrlandskommuner klättrar på NKI ranking bild

Norrlandskommuner klättrar på NKI ranking

Publicerad

Det är totalt nära 33 000 företagare som i undersökningen får bedöma kommunernas service och effektivitet inom sex myndighetsområden: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd. Sedan år 2020 har ytterligare ett område tillkommit: Upphandling. 

Kalix landar endast tre poäng efter högst rankade Hörby

Sex av kommunerna på rankingens topp 15-lista återfinns i norra Sverige. För 2022 får Kalix kommun sammanlagt 84 av 100 och är med det på nionde plats i landet, endast tre poäng efter Hörby på förstaplatsen och näst bäst i Norrbotten.

– Vi arbetar ständigt med att förenkla och förbättra och det är roligt att se att det uppskattas. Precis som i fjol vill jag lyfta mina fantastiska medarbetare, som varje dag arbetar för att ge bästa möjliga service, säger Mårten Öhman, samhällsbyggnadschef, i en kommentar på kommunens hemsida.

Sollefteå klättrar på NKI rankingen för sjätte året i rad

En annan kommun som sticker ut på rankingen är Sollefteå, som för sjätte året i rad klättrar och nu landar på plats 13. Jämfört med övriga Sverige är företagen i Sollefteå särskilt nöjda med tjänstemännens och kommunpolitikernas attityder till företagande, kommunens service och bemötande, samt kommunens upphandlingsprocess.
– Sollefteå fortsätter att övertyga i undersökningen. Företagen är särskilt nöjda med kommunens myndighetsutövning och ger höga betyg för bland annat tillgänglighet och handläggningstider. Det är mycket positivt med tanke på allt som händer i Sollefteå där kommunen har en viktig roll att spela för både befintliga företag och nya etableringar, säger Eva Nordlander, regionchef för Svenskt Näringsliv Västernorrland på organisationens webbplats.