Youtubern lockar internationell publik till Sollefteå bild

Youtubern lockar internationell publik till Sollefteå

Publicerad

I höstas gjorde Youtubern Kalle Flodin en video i samarbete med Sollefteå kommun, som handlar om varför han valt att flytta dit och hur allt han behöver finns där. Videon fick snabbt närmare 300 000 visningar och 700 kommentarer där merparten skriver att de vill besöka eller till och med flytta till Sollefteå.

– Det blev verkligen ett lyckat samarbete och det finaste är att även så många Sollefteåbor är väldigt stolta över filmen om vår kommun och att det är hög igenkänning i faktorerna om varför vi vill bo och leva i just Sollefteå – enkelheten, äktheten, närheten. Intresset internationellt är fantastiskt kul och nästa steg blir nu att följa upp det här, vilket vi gör genom att bjuda in från Kalles publik till tre dagar med aktiviteter i sommar. Go Sollefteå-dagarna tar plats den 31 juli till 2 augusti, berättar Anette Bodén, kommunikatör på Sollefteå kommun.

Planeringen för Go Sollefteå-dagarna är i full gång. Anette och Kalle kikar igenom deltagarlistan som har en uppradning av många olika nationaliteter. Foto: Fredrik Modin

Runt 50 personer kommer då för att besöka Sollefteå, ett 15-tal svenskar men i övrigt en stor blandning nationaliteter, de kommer från länder som exempelvis Tyskland, Nederländerna, USA, Kanada, Portugal, England och Slovakien.

– Tanken är att vi erbjuder några kostnadsfria aktiviteter, vandringar i Sollefteå-skogarna tillsammans med Friluftsfrämjandet, en föreläsning med Kalle, en grillkväll och andra enkla aktiviteter som utomhusyoga och kajakpaddling. Resa, boende och allt annat bekostar deltagarna själva och de får även ta sig runt på egen hand. Vi tipsar dock gärna om andra aktiviteter och platser att besöka. Kalle kommer även att filma från dessa dagar och skapa en ny video till sin kanal.

Kalle själv är peppad inför evenemanget som blir hans första fysiska möte med sina följare.

Kalle Flodin ser fram emot Go Sollefteå-dagarna i sommar. Han kommer bland annat att hålla en föreläsning på Hotell Hallstaberget, som har denna utsikt över Sollefteå. Foto: Fredrik Modin

– Det tog knappt två timmar innan platserna var fullbokade så intresset är uppenbarligen stort! I min bransch är det lätt att följare mest blir siffror på en skärm så det ska verkligen bli kul att träffa några av dem i verkligheten, konstaterar han och tillägger att det kändes självklart att bygga vidare på samarbetet med Sollefteå kommun.

– Jag trivs jättebra här och brukar berätta om fördelarna med livet i den här delen av landet i mina kanaler ganska ofta. Därför kändes det naturligt att haka på när kommunen presenterade sina idéer, jag kan ju stå bakom ”produkten” till 100 procent. För mig blir Go Sollefteå-dagarna dessutom en möjlighet att göra nya saker och träffa folk, om jag samtidigt kan bidra till att fler väljer att flytta hit gynnar det alla oss som bor i Sollefteå!

Av besökarna är en hel del intresserade av möjligheten att flytta till Sollefteå och de kommer bland annat få möjlighet att titta på lediga hus och information om jobbmöjligheter.

– Förhoppningsvis är detta bara premiären på ett återkommande event som kommer locka fler människor att vilja flytta till Sollefteå. Målet om att bli 23 000 invånare till 2035 är fortfarande levande, avslutar Anette Bodén.

Här kan du se videon Kalle gjorde för Sollefteå: This Small Town is the Reason I Dared to Move to Northern Sweden – YouTube