Luleå är bästa platsen att leva på  bild

Luleå är bästa platsen att leva på 

Publicerad

Var är det bäst att bo 2023?  Ska man tro tidningen Fokus nya ranking är det Luleå som gäller. Nyligen släpptes sammanställningen som bland annat lägger stor vikt på arbetsmarknad, skolor och kommunikationer. 

Nyhetsmagasinet Fokus sammanställer årligen en kommunranking baserat på ett stort antal mätpunkter från Statistiska centralbyrån, SCB. Det handlar bland annat om det brottsförebyggande arbetet, bostäder, demografi, trygghet och ekonomi – tillsammans väger allt in i bedömningen över var det just nu anses bäst att bo. I år, 2023, går utmärkelsen till Luleå.  

– Det är riktigt roligt att få ett bevis på att vi verkligen är ett bra samhälle att leva i. Hos oss får man hög livskvalitet, roliga jobb och bra fritid på samma gång. Nu när vi siktar på att växa och bli fler är det är extra viktigt att kunna visa att det inte bara är ett bra liv man kan leva här – utan faktiskt det bästa, säger kommunalrådet Carina Sammeli i en kommentar på kommunens hemsida.    

Luleå sticker ut på många sätt i rankningen

Tidningen Fokus lyfter även att det här finns ett gott utbud av butiker, restauranger, skolor, jobb och fritidsliv. Det är i och för sig inget unikt – residensstäder brukar ha ett bra utbud, särskilt om de har ett universitet. Men på en annan punkt skiljer Luleå ut sig. Kommunen ligger i Norrland, och det innebär en avsevärt högre trygghet. 

– Jag skulle säga att Luleå är en väldigt trygg kommun. Men det är förstås skillnad på känslan av trygghet och den faktiska risken att utsättas för brott, säger kommunpolisen Magnus Carlborg i en kommentar på tidningens hemsida. 

Rakningen presenterads i sin helhet under Almedalsveckan och där förklarade kommunalrådet hur stolt hon känner sig över utmärkelsen. Hon lyfter ofta fram fördelarna med sin hemstad i offentliga sammanhang.  

– Den här utmärkelsen kommer jag absolut att använda när jag berättar om vad Luleå är för stad och varför man ska flytta hit.