Fem tips till dig som ska flytta bild

Fem tips till dig som ska flytta

Publicerad

Att flytta, oavsett om det gäller att flytta hemifrån, ihop eller isär, är inte alltid så enkelt och det finns en mängd olika saker att tänka på. Följ våra fem enkla flyttips och undvik alla fallgropar längs vägen.

Hösten är för många en tid av förändring, kanske ska du flytta för att plugga på annan ort eller kanske är det dags att köpa din första bostadsrätt? Alla som har flyttat någon gång känner säkert igen känslan av kaos – hur många saker det finns att hålla koll på. Det kanske låter uttjatat, men planering är verkligen A och O.

1. Kolla upp tillträdesdatum och tid

Ska du flytta till en bostadsrätt så är det mäklaren som har koll på vilken dag du får nycklarna till bostaden. Om det är en hyresrätt så är det istället hyresvärden du vänder dig till. Tänk även på att klockslaget spelar roll – det gör stor skillnad om du får tillträde på morgonen eller kvällen.

2. Avsätt mycket tid

Att flytta tar längre tid och mer energi än vad man kan tro. Allt beror självklart på hur mycket som ska flyttas, hur långt och från vad du flyttar men av någon anledning så har man nästan alltid fler saker än vad man trodde från början. Flyttar du hemifrån så slipper du säkerligen stressen av att flyttstäda men om du lämnar en hyresrätt eller bostadsrätt så ska även detta tas med i beräkningen. När behöver du vara ute från din tidigare bostad? Du kan behöva hyra ett förråd för förvaring av möbler och annat. Har du möjlighet att anlita en flyttfirma och kanske till och med en städfirma? Tänk på att du kan nyttja RUT-avdrag för flyttstädning – det kan vara en investering väl värd några extra tusenlappar. Att flyttstäda är ett krävande arbete och om du inte utför uppgiften till punkt och pricka kan du behöva betala för missarna.

3. Håll koll på försäkringarna

När du ska flytta är det otroligt viktigt att du anmäler detta till ditt försäkringsbolag. Det finns en mängd olika bolag att välja bland och månadskostnaden varierar beroende på bostadsform, hur många som bor i hushållet och hur mycket lösöre du har. Glömmer du hemförsäkringen finns risken att ditt gamla upphör att gälla och det kan minst sagt stå dig dyrt. Inför flytten kan du även dubbelkolla att eventuella skador i samband med att du flyttar ingår. Varför inte passa på att se över alla försäkringar du har – många sitter med dubbla kostnader eller alltför dyra alternativ.

4. Vilka abonnemang behöver flyttas?

En sak som ofta faller i glömska är att flytta bredband och tv-abonnemang. I god tid innan du flyttar – se över vad som behövs i den nya bostaden. Ingår bredband i avgiften eller behöver du teckna ett nytt? Har du i så fall ett gammalt som behöver sägas upp eller finns samma leverantör tillgänglig på din nya adress? Idag har knappt någon ett fast telefonnummer som behöver administreras men att bo utan internetuppkoppling kan vara nog så frustrerande. Passa även på att se över vilka abonnemang du har i nuläget, kanske går det att sänka kostnaderna?

5. Ta det lugnt och be om hjälp

Att flytta kan vara utmattande och som tidigare nämnt så är planering viktigt för att inte missa viktiga detaljer. Våga be om hjälp av familj och vänner – du har säkert själv hjälpt någon du känner att flytta eller så kommer du få frågan i framtiden. Bjud in till en flyttfest med pizza och hjälps åt att organisera kartongerna. Locka med inflyttningsfest och annat roligt. Vem vet – ni kanske får så roligt att du helt missar att tänka på flyttkaoset.

På våran Flyttguide kan du hitta fler bra tips inför en flytt.