Nytt rekordår för Skövdes spelindustri bild

Nytt rekordår för Skövdes spelindustri

Publicerad

Skövdes spelindustri fortsätter att visa imponerade tillväxt med en märkbar ökning av omsättning och vinst jämfört med föregående år. Det visar färsk statistik från Dataspelsbranschen. De 36 spelbolagen i Skövde omsatte tillsammans över 2,7 miljarder (1,8 miljarder år 2021) och gjorde en vinst på närmare 1,3 miljarder (ca 1 miljard 2021).

– Skövdes spelindustri gör ett rekordvinstår, flera bolag har haft stora framgångar. Vi ser nu att många av dem börjar komma till en mognad med mer långsiktighet, både i hur de driver bolagen och tänker kring spelen. Det är inte bara fokus på att släppa nytt utan också förvalta det befintliga, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspelsbranschen, som har tagit fram den lokala statistiken.

Johanna Nylander pekar även på betydelsen av lokal infrastruktur och engagemang.

Skövde är en av de tre viktigaste städerna inom spelutveckling i Sverige. Den snabba tillväxten speglar det lokala engagemanget och expertisen inom spelutveckling. Det finns en robust infrastruktur med Högskolan i Skövde, Science Park Skövdes startup-program och communityt som Sweden Game Arena erbjuder. Dessutom är branschen väl uppbackad av kommunen och regionen, säger Johanna Nylander.

Vill du veta mer om hur just Skövde lyckats bygga upp en så stark spelindustri? Läs hela artikeln – och kolla även in nyckeltalen för spelindustrin i Skövde här.

Den här artikeln är i samarbete med Skövde.