Här hittar du bästa semlan i Sverige bild

Här hittar du bästa semlan i Sverige

Publicerad

Semmeldagen närmar sig och då undrar såklart du – Vart finns den bästa semlan i Sverige? Semmeldagen, eller fettisdagen, infaller i år den 13 februari. Men varför äter vi semlor? Vad firar vi egentligen på semlans dag? Och kanske framför allt – var kan du hitta den absolut bästa semlan 2024.

Semmeldagen infaller årligen tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig och kan infalla som tidigast den 3 februari och senast den 9 mars. 2024 är det den 13 februari som gäller och för många är det en självklarhet att äta semlor just denna dag – eller i anslutning till den.

Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag och är en av våra mest firade matdagar då det äts semlor i nästan varje svenskt hem. Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt – så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen. För det syftet var ju semlan helt perfekt.

Man åt en äldre variant av semlor på fastlagsdagen redan under medeltiden. Då kallades bakverket för ”hetvägg”, vilket var en kilformad bulle fylld med mandelmassa. Hetväggen serverades i en skål med varm mjölk. Det sägs att kungen Adolf Fredrik dog på grund av att glupskts ha stoppat i sig 14 hetväggar år 1771. 

Semlor med mandelmassa, vispgrädde och florsocker har vi ätit på fettisdagen sedan mitten på 1900-talet. På 50-talet tog man semlor så seriöst att försäljning av semlor för tidigt på året var straffbart. Undrar vad de hade tyckt om nutiden när man kan köpa en saffranssemla lite varstans redan i december?

Bästa semlan i landet

Men var i landet hittar man egentligen den bästa semlan? I många år genomförde Arla en omfattande undersökning där svenska folket fick säga sitt för att sedan rösta fram sina favoriter. Omröstningen avbröts i samband med pandemin men fram till 2019 var det Stigs Konditori på den lilla orten Gullringen utanför Vimmerby som kammade hem segern. Konditoriet, som har en stor lokal förankring, stoltserar fortfarande i sociala medier om utmärkelsen och på frågan om vad som egentligen är hemligheten svarade familjeföretaget till Arla:

– Mycket kärlek i degen.

Stockholms bästa semla

”Bäst-i-test” är en oberoende testsajt som idag finns i Sverige och Norge och lagom till fettisdagen har deras oberoende panel rankat Stockholms bästa semlor. På förstaplats i kategorin ”klassisk semla” hamnar Komet Stockholm. Konditoriet ligger på Kungsholmsgatan 10 och är enligt sajten en liten pärla som dessutom råkar erbjuda helt fantastiska semlor. Semlorna sticker ut både utseende- och smakmässigt med vackert spritsad grädde, otroligt god mandelmassa och en ”perfekt storlek”.

Årets nya semlor

Som ett av våra mest älskade bakverk är det kanske inte så konstigt att det finns mängder av olika varianter där ute. Det hela började med ”semmelwrapen” men sedan dess har en uppsjö av olika varianter dykt upp runt om på landets konditorier. Varför inte testa en ”semlato” – en frasig våffla med kardemummagelato, mandelmassakräm, grädde och florsocker? Eller kanske en ”seffla” – en blandning mellan semla och våffla, toppad med mandelmassa och nyvispad grädde? Är du en riktigt inbiten semmelälskare ska du kanske till och med starta dagen med ”semmelgröt – toppa helt enkelt frukostgröten med mandelmassa, vispad yoghurt och lite stött kardemumma.

Semmeldagen är förvisso inte en röd dag i kalendern men det finns fortfarande stora skäl att fira. Tur är väl att många arbetsplatser erbjuder sina vintertrötta medarbetare just semlor denna dag, tur är väl också att de flesta butiker laddat sina hyllor lagom till högtiden. En semla, eller två, kanske ger oss energi att härda ut under de kalla dagarna som fortfarande återstår innan våren kommer åter.