Bästa skidorterna på sportlovet bild

Bästa skidorterna på sportlovet

Publicerad

Det är sportlovstider och under dessa veckor är det omåttligt populärt att ge sig i väg på skidsemester med familjen. Planerar du att åka bort? Eller har ni redan börjat fundera på vad ni ska hitta på nästa år? Här kommer några matnyttiga tips på såväl resmål som vad du bör tänka på innan du ger dig ut i backarna.

För många svenska familjer har det blivit en tradition att åka på skidsemester när barnen har sportlov och påsklov. Tidpunkten för sportlovet varierar beroende på var i landet du bor, men det ligger alltid i vecka 7, 8, 9 eller 10. Efterfrågan på skidresor i dessa veckor är enorm, så det kan vara svårt och dyrt att hitta en bra skidresa. Den stora efterfrågan gör att priserna pressas upp och de flesta boenden är redan nu uppbokade.

Därför har vi sportlov

Men hur kommer det sig egentligen att vi har ett sportlov? Lovet har sitt ursprung i de så kallade bränslelov eller kokslov som infördes av Bränslekommissionen 1940 för att spara på uppvärmningen av skolorna. Ransoneringen under krigsåren gjorde att uppvärmningskostnaderna drastiskt behövde skäras ned och för att ge de lediga skolungdomarna en meningsfull sysselsättning anordnades olika aktiviteter. Ganska snart kom aktiviteterna att fokuseras på friluftsliv i allmänhet och vintersporter i synnerhet – antingen genom sportutövande på hemorten eller genom resor till de svenska fjällen.

Under 1950-talet kom också medicinska argument som stöd för skolbarnens ledighet under senvintern. På grund av risk för spridning av infektioner under just den tiden på året ansåg företrädare för skolhälsovården det praktiskt att stänga skolorna för en kort tid.

Åter till nutid och det faktum att många längtar bort till snöklädda bergstoppar. Vad ska man egentligen tänka på i sportlovstider?

Boka resan i god tid

Ju tidigare du beställer din skidsemester, desto bättre utbud har du att välja mellan. Om du börjar leta efter nästa års sportlovsresa redan nu, kan du se hela utbudet hos resebyråerna. Så här års har inte resorna börjat sälja slut och du får ett bättre pris som belöning för att du bokar tidigt.

Observera att det ofta är gratis av- och ombokning om du bokar resan tidigt. Du får alltså möjligheten att ångra dig eller ändra din skidresa om du vill det.

Leta efter mindre populära skidorter

När svenskarna åker på skidsemester på sportlovet åker de flesta till samma skidområden. Det gör att det blir en enorm trängsel på några få områden, medan några av de mindre populära destinationerna inte alls är lika överbefolkade. inte är tillnärmelsevis lika överbefolkade. Det finns otroligt många bra skidområden i både Österrike, Norge, Sverige, Frankrike och Italien där det fortfarande finns massor av plats under sportlovet.

Sveriges bästa skidorter

Sajten Freeride.se genomförde under 2023 en omröstning där deras läsare fick rösta fram den bästa skidorten. De som röstade kunde välja tre skidorter och även en erfaren jury fick säga sitt om de olika destinationerna.

Funäsfjällen

På första plats hamnade Funäsfjällen – en skidort som består av flera anläggningarna Tänndalen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket, Kappruet och Tänndalsvallen. Samtliga anläggningar gäller på ett och samma liftkort och därmed räknas hela Funäsfjällen som en och samma skidort. I motiveringen står bland annat att ”Funäsfjällen är en destination som levererar genomgående bra åkning under hela säsongen oavsett om du gillar benhård pist, fluffigt puder eller flacka barnbackar.”

Stöten

2023 års vinnare fick kliva ned en placering även om det var jämnt i toppen. Stöten anses av många var Sälens bästa skidort och anläggningen kan framöver titulera sig som Sveriges näst bästa. Stöten har även Sälens högsta fallhöjd och kan även skryta med Dalarnas snabbaste sittlift.

Åre

Åre är en svårslagen favorit och är på många sätt så nära Alpernas utbud man kan komma i Sverige.  Orten titulerar sig själv som ”Skandinaviens alpina huvudstad” och erbjuder förstklassig skidåkning såväl i som utanför pisten. I den anrika fjällbyn finns det gott om restauranger och aktiviteter för hela familjen.

Har du tid och möjlighet att resa längre bort? Alperna är en självklar favorit för många sportlovslediga och det finns hundratals olika skidorter i Italien, Frankrike, Schweiz och Österrike att välja på. Tänk på att vara ute i god tid och kolla gärna upp när andra länder har sina ledigheter – motsvarande det svenska sportlovet. Vill du komma undan såväl lite billigare samtidigt som du slipper den värsta trängseln? Välj bort att åka under loven och satsa i stället på en vecka då få är lediga. Har du inte tid, råd eller möjlighet att vara ledig en längre period? Pulkabackar finns det gott om och det är en helt gratis aktivitet som definitivt uppskattas av alla åldrar.