Linköping är Sveriges bästa studentstad bild

Linköping är Sveriges bästa studentstad

Publicerad

Linköping är Sveriges bästa studentstad 2024 enligt studentrum.se.

Att börja studera handlar om så mycket mer än att bara påbörja en karriär – det är för många även det första steget ut i vuxenvärlden. Ett eget boende, delat med andra kursare eller kanske en egen studentlägenhet. Kanske är det första gången du flyttar från familjen och testar dina vingar.

Studentlivet är så mycket mer än bara studier, det är nya bekantskaper och nya miljöer. Många som läst på högskola eller universitet minns säkert tiden med skräckblandad förtjusning. Men hur väljer man egentligen stad om utbildningen du vill läsa finns på flera olika orter? Hemsidan studentrum.se har under de senaste åren genomfört användarundersökningar på sajten för att ranka Sveriges bästa studentstäder.

Rankingen är baserad på följande parametrar:

• Karriärmöjligheter i staden

• Studentboende (rimlig hyra, kötid, läge)

• Studentlivet (utbudet av aktiviteter på nationer, studentkårer och föreningar)

• Möjlighet till extrajobb under studietiden

• Stadslivet (utbud av kaféer, restauranger, barer, pubar, klubbar)

• Möjlighet till master och forskarutbildning

• Möjlighet att hitta praktikplats

• Bra kommunikationer inom och i anslutning till staden (förutsättningar för kollektivtrafik, cykel, tåg)

Linköping är Sveriges bästa studentstad 2024

Från förra årets fjärdeplats avancerar Linköping till toppen för årets lista över Sveriges bästa studentstäder. Linköping fortsätter att briljera i den parameter som enligt studenterna själva väger tyngst i valet av studentstad: kommunikationer.

Att snabbt kunna hitta studentboende är en viktig faktor för många som ska välja studentstad. Enligt SFS bostadsrapport så uppnår staden den högsta av tre trygghetsnivåer. Det innebär att du som student i Linköping kan förvänta dig att få ett kontrakt redan inom en månad från att du har börjat dina studier. Hyran för ett korridorsrum är 3 600 kronor per månad, medan en enrumslägenhet kostar 4 500 – 51 00 kronor per månad.

För majoriteten av studentbostäderna i Linköping gäller 10 månaders hyressättning, vilket innebär att du inte betalar hyra under sommaren. Studentbostäderna ligger på ett tryggt avstånd från campus, som mest tar det 15 minuter på cykel att ta sig mellan bostäderna och campus.

Förstklassiga kommunikationer i Linköping

Kommunikationer i och i anslutning till studentstaden är den parameter som studenterna själva tycker är allra viktigast. Kollektivtrafiken i Linköping är bättre än rikssnittet utifrån hur nöjda resenärerna är och dessutom får studenter rabatt på både enkelresor och månadskort. Linköping har både fler tåganslutningar och det är lätt att ta sig till närliggande städer såsom Norrköping, men även exempelvis Stockholm och Malmö. Linköping toppar även Cykelfrämjandets undersökning ”Cykelistvelometern”. Staden har enligt cyklisterna själva trygga cykelvägar, det är lätt att ta sig fram och det finns bra skyltning samt belysning.

Brett utbud av aktiviteter

Studentlivet är för många blivande studenter även det en viktig faktor och i Linköping finns det ett brett utbud av aktiviteter. I vår undersökning har vi tittat på bredden av aktiviteter som erbjuds i staden, och i Linköping kan studenter hitta åtta av elva möjliga aktivitetsområden.  Det finns sex olika kårhus som alla erbjuder olika former av aktiviteter såsom restaurang, café, pub och studieplatser. Det finns även många olika studentföreningar som sysslar med allt från musik, film och spex till idrott och politik.

Goda karriärmöjligheter i Linköping

För dig som vill jobba i den stad du studerat i är Linköping ett tryggt val. Staden placerar sig nämligen på topp tio av städer som har bra karriärmöjligheter. Linköping ligger strax över rikssnittet med en genomsnittlig månadslön på 28 721 kronor och det finns gott om lediga jobb i staden. En annan fördel är att det går lätt att pendla till grannstaden Norrköping om du vill expandera din framtida arbetsmarknad ytterligare.

Hela listan – Sveriges bästa studentstäder 2024:

  1. Linköping
  2. Stockholm
  3. Kalmar
  4. Karlstad
  5. Sundsvall
  6. Helsingborg
  7. Östersund
  8. Luleå
  9. Norrköping
  10. Gävle