Här är det bäst att leva och bo bild

Här är det bäst att leva och bo

Publicerad

Sedan 2006 har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva och bo. Den årliga rankingen baseras på ett stort antal mätpunkter från Statistiska centralbyrån, SCB. Det handlar bland annat om det brottsförebyggande arbetet, bostäder, demografi, trygghet och ekonomi.

Nyhetsmagasinet Fokus sammanställer årligen en kommunranking i samarbete med analysföretaget Infostat. Sammantaget visar siffrorna på att det 2023 var bäst att bo och leva i Luleå.

– Det är riktigt roligt att få ett bevis på att vi verkligen är ett bra samhälle att leva i. Hos oss får man hög livskvalitet, roliga jobb och bra fritid på samma gång. Nu när vi siktar på att växa och bli fler är det är extra viktigt att kunna visa att det inte bara är ett bra liv man kan leva här – utan faktiskt det bästa, säger kommunalrådet Carina Sammeli i en kommentar på kommunens hemsida.  

Bäst att leva och bo – efter kategorier

Uppdelat på de olika kategorierna är det enligt tidningen bäst att leva här. Kommunerna som nämns har alla fått delad förstaplats inom respektive område.

Utbildning: Kvalitetsindex förskola, meritvärde i grundskolan, tillgång till gymnasieskolor, tillgång till universitet.

Lidingö, Lomma, Danderyd, Nacka och Lund.

Vård och omsorg: Väntetider i vården, tillgång till högspecialiserad vård, närhet till akutsjukvård, tillgång till vårdcentral, användning av ”läkemedel som bör undvikas” i äldreomsorgen.

Solna, Sundbyberg, Stockholm

Jobb och karriär: Storlek på och närhet till den lokala arbetsmarknaden, långtidsarbetslöshet, unga som varken arbetar eller studerar, utpendling.

Danderyd

Infrastruktur: Tillgång till flygplats, tillgång till elektrifierad järnväg, närhet till kollektivtrafik, bredband, täckning av mobilt datanät med hög hastighet.

Solna och Sundbyberg

Trygghet: Skjutningar inom 10 kilometer de senaste tre åren, närhet till utsatta områden, etnisk segregation, tillgreppsbrott, tillgång till polisstation.

Kiruna och Arvidsjaur

– Många Norrlandskommuner kommer väl ut i undersökningen. I orter som Luleå och Umeå kan man hitta storstadsområdenas fördelar inom utbildning, jobb och serviceutbud, samtidigt som tryggheten är högre och prisnivåerna är ett snäpp skonsammare, säger Peter Santesson, VD på Infostat i en kommentar på företagets hemsida.

Serviceutbud: Butiksutbud i centrum, tillgång till matbutiker, tillgång till restauranger, tillgång till återvinningscentral.

Stockholm

Att Stockholmskommuner hamnar högst upp i rankingen när det kommer till bland annat service, kommunikationer och arbetstillfällen beror på att huvudstaden erbjuder ett större utbud jämfört med glesbygden.

Fritid: Aktivitet i idrottsföreningar, tillgång till gym, tillgång till Filmstaden-biograf, tillgång till elljusspår, tillgång till ej bebyggd mark, närhet till utomhusbad.

Lidingö

Privatekonomi: Hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen, elpris enligt Nils Holgersson-modellen, skattesats i kommun och region.

Övertorneå

Jämfört med storstadsområden är priserna mer överkomliga och du får i princip alltid mer yta för pengarna.

Offentlig ekonomi: Soliditet i kommunen.

Lidingö

Bäst att leva presenteras årligen och ger en fingervisning om hur servicen fungerar i landets kommuner – från söder till norr. Nästa undersökning förväntas presenteras under Almedalsveckan i början av juli 2024.