Det är tryggast att bo i norra Sverige bild

Det är tryggast att bo i norra Sverige

Publicerad

I Norrland finns inte ett enda utsatt område och bara en bråkdel av övriga Sveriges dödsskjutningar. Vad beror egentligen skillnaden på och var är det absolut tryggast att bo i Sverige?

Det var Luleå som knep förstaplaceringen totalt när tidningen Fokus tillsammans med Infostat presenterade sin årliga ranking över var i Sverige det är bäst att leva. Men Luleå är inte den enda Norrlandskommunen som utmärker sig positivt, när det gäller den upplevda tryggheten placerar sig flera andra högt upp på listan. En oerhört viktig faktor för de som funderar på att bosätta sig på en annan ort.

Tryggast att bo i norra Sverige – Inga utsatta områden

Det är faktiskt så att ingen annan faktor spelar så stor roll som trygghet för den som söker bostad, det visar exempelvis Skanskas rapport ”Bopanelen 2030” från 2020. Man vill helt enkelt känna sig trygg i sitt bostadsområde och det ökade antalet skjutningar de senaste åren har ytterligare fört frågan upp på dagordningen. Polisen och regeringen har tillsammans punktmarkerat 61 bostadsområden som definieras som ”utsatta” – men inte ett enda av dessa finns i Norrland.

Undersökningen ”Bäst att leva” presenteras årligen och kommunernas betyg inom delområdet trygghet baseras bland annat på förekomsten av skjutningar och närheten till utsatta områden.

– Vågen med gängvåld och skjutningar har satt ordning och säkerhet i centrum. Vi har konstaterat i våra undersökningar att trygghet är den enskilt viktigaste punkten för allmänheten när man ska välja bostadsområde, säger Peter Santesson, VD på Infostat i en kommentar.

Få gängkriminella

Men vad beror det här egentligen på? En anledning tros vara att det stora avståndet till Stockholm och andra större städer gör att gängbrottsligheten inte haft möjlighet att etablerat sig på samma sätt i norr. Även om gängen ökat sin närvaro i städer som Sundsvall och Gävle är det relativt ovanligt med skjutningar. Enligt polisens statistik inträffade 10 av totalt 391 skjutningar i polisregion nord under 2022. Mycket tyder dessutom på att antalet skjutningar främst beror på att många jaktvapen cirkulerar i området.

Människor känner varandra

En annan anledning kan vara att de flesta städer i norr är lite mindre. Det betyder att människor känner, eller i alla fall känner till, varandra på ett annat sätt än i en storstad. Kommunernas poäng inom trygghet bygger på detaljerade uppgifter om läget i närmiljön runt alla lokalområden.

– Många Norrlandskommuner kommer väl ut i undersökningen. I orter som Luleå och Umeå kan man hitta storstadsområdenas fördelar inom utbildning, jobb och serviceutbud, samtidigt som tryggheten är högre och prisnivåerna är ett snäpp skonsammare, säger Peter Santesson.

Topp 5: Här är det tryggast att bo enligt undersökningen

  1. Kiruna
  2. Arvidsjaur
  3. Gällivare
  4. Älvsbyn
  5. Norsjö