Sveriges idag snabbast växande kommuner bild

Sveriges idag snabbast växande kommuner

Publicerad

Är du sugen på att byta hemkommun för att ta ett kliv upp i karriären – eller vill du ge dina barn ett större utbud av förskolor- och skolor? Då kan det vara intressant för dig att veta vilka som är Sveriges idag snabbast växande kommuner.

I takt med att en kommun växer ökar också utbudet för den som bor där eller kanske är nyfiken på att flytta in. Att befolkningen i våra kommuner ökar respektive minskar finns det olika orsaker till. I ett 70-årsperspektiv spelar till exempel urbaniseringen en viktig roll. Tittar vi på de senaste 40 åren står framför allt nybildade kommuner ut som de största klättrarna när det gäller folkmängd, medan tidigare bruksorter tillhör dem som fallit mest.

Nya kommuner växer mest

Det är SCB som årligen sammanfattar den totala befolkningstillväxten och den kommun som har stigit flest placeringar i rangordningen mellan 1982 och 2022 är Knivsta, där folkmängden under de senaste 40 åren har ökat med 132 procent. Det kan jämföras med befolkningsökningen i hela Sverige som under samma period var 26 procent.

– Av de tio kommuner som klättrat flest placeringar på rangordningen har fyra bildats efter 1982. Gnesta och Trosa tillhörde tidigare Nyköpings kommun och bildade egna kommuner 1992. Nykvarn bröt sig ur Södertälje kommun 1999 och Knivsta, Sveriges yngsta kommun, bildades 2003 genom en utbrytning från Uppsala kommun, säger Rasmus Andersson, statistiker på SCB, när sammanfattningen presenterades.

Skärgårdskommuner populära

Även Vaxholm, som efter Knivsta har klättrat flest placeringar de senaste 40 åren, har varit med om en kommundelning under perioden. Österåker bröt sig ur Vaxholm och bildade en egen kommun 1983.

– Vaxholm tillsammans med Värmdö och Ekerö utgör alla skärgårdskommuner i Stockholms absoluta närhet. Flera tidigare fritidshusområden och småorter med färre än 200 invånare på öarna har över tid växt till större tätorter inom kommunerna, säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB.

Pendlingskommuner växer

Gemensamt för flera av de kommuner som stigit i rang sedan 1982 är att de klassificeras som pendlingskommuner nära storstad eller större stad, enligt Sveriges Kommuners och Regioners (SKR) kommungruppsindelning. Samtliga av de nio kommuner som klättrat flest placeringar klassificeras som pendlingskommuner. Strömstad, på plats 10, hör till gruppen landsbygdskommuner med besöksnäring.

Lista: Tio snabbast växande kommunerna

Små förändringar på topp tio

Listan över de tio befolkningsmässigt största kommunerna totalt är i flera avseenden lik tio i topp-listan för 1982. Till skillnad från de befolkningsmässiga förändringarna mellan 1951 och 2021 är det ingen kommun som har fallit ifrån, de har endast ändrat inbördes ordning.

– Bland klättrarna finns Linköping, Örebro och Helsingborg. Norrköping är den kommun på topp 10 som dalat flest placeringar, från en femteplats 1982 till att 40 år senare vara nionde folkrikast, säger Rasmus Andersson.

Vill du bosätta dig i någon av Sveriges idag snabbast växande kommuner?