Sveriges 10 bästa sommarstäder bild

Sveriges 10 bästa sommarstäder

Publicerad

Äntligen verkar det se ut som att våren är här för att stanna och snart lämnar vi april bakom oss. För många är semesterplaneringen i full gång och enligt en undersökning som nyligen presenterades av Länsförsäkringar uppger hela 41 procent att de satsar på en så kallad ”hemester”. Varför inte passa på att uppleva Sveriges 10 bästa sommarstäder?

Inför den kommande sommarsemestern planerar många svenskar att semestra i Sverige, det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar. Anledningen tros vara att många i allmänhet vill hålla nere kostnaderna, men effekten från pandemiåren verkar också hålla i sig. Kanske har vi fått upp ögonen för våra omgivningar och att man faktiskt inte behöver flyga utomlands för att uppleva den perfekta semesterkänslan?

Flera olika resesajter listar årligen Sveriges bästa sommarstad – men det finns några som alltid återkommer på de olika listorna. Oavsett om du letar efter sol och bad – eller kanske kulturupplevelser för hela familjen – finns det guldkorn i vårt avlånga land. Här kommer tips på några pärlor, kanske hittar du en ny favorit i år?

10 bästa sommarstäderna

  1. Halmstad – Halmstad är den ultimata svenska destinationen för dig som söker fina stränder, mängder med evenemang och en pittoresk storstad i miniatyr. I Halmstad och dess närområde hittar du flera bra golfbanor, cykelstråk, vandringsleder och inte minst härliga uteserveringar. Tylösand anses vara den bästa stranden i Halmstad och är ett av stadens många måsten.
  2. Kalmar – Här hittar du kullerstensgator, mysiga torg och det närliggande havet. Kalmar är belägen på Sveriges östkust – ett toppenresemål för dig som älskar bad och andra vattenaktiviteter. Mitt i stan finns en populär badplats som kallas för ”Kattrumpan”, annars är Långviken en trevlig strand där du kan hoppa från hopptorn och spela beachvolleyboll. Är du historieintresserad är Kalmar slott värd ett besök, under sommaren arrangeras också olika evenemang och festivaler i staden. Blir du sugen på en tripp över sundet så ligger Öland som bekant bara en kort resa över bron bort.
  3. Stockholm – En av världens vackraste huvudstäder och en perfekt sommardestination; Stockholm har flerfaldigt utsetts till Sveriges bästa sommarstad. Många besökare lockas av den vackra skärgården medan andra uppskattar det superba shoppingutbudet i city. Vid lite sämre väder är Stockholms många bra museer ett trevligt tillhåll. Det finns gott om restauranger, caféer och inte minst glassbarer där man kan ta en paus och vila fötterna innan man strosar vidare genom sommarstaden Stockholm.
  4. Härnösand – Vackert belägen i Höga Kustens södra skärgård med en mängd utflyktsmål i närområdet. Härnösand har en vacker historisk stadskärna och en mängd spännande platser för naturupplevelser och äventyr. Varför inte hyra en cykel och ge dig ut på landsvägarna? Eller vad sägs om ett besök på Hemsö fästning som en gång i tiden var en av Sveriges hemligaste fort?
  5. Västervik – Den småländska skärgårdsstaden Västervik är känd för sitt båtliv, badmöjligheter, fiske och kajakpaddling. Här råder det inge brist på aktiviteter att sysselsätta sig med under sommaren som är stadens högsäsong. Under sommaren anordnas ett flertal löpevenemang i Västervik.
  6. Visby – Gotland är en given sommardestination och staden Visby bjuder på mycket historia och sevärdheter men också shopping och ett rikt kafé- och restaurangliv. Sveriges största ö har hela 800 kilometer kust med många fina stränder att besöka. Missa inte den berömda ringmuren eller strosa längst med vattnet i denna fantastiska sommarstad. En kort resa bort från sommarstaden Visby hittar du bland annat Gustavsvik och Snäck och en bit bort ligger populära Tofta.
  7. Båstad – Den internationella tennisveckan lockar både kändisar och turister till sommarstaden Båstad varje år. Det är under sommaren som den skånska staden blommar upp och förvandlas till en pulserande metropol med ett hett nattliv och lyxiga krogar.
  8. Piteå – Pite Havsbad är en av norra Europas största turistanläggningar. Här kan du varva lata dagar på stranden med golf, gokart och evenemang så som gatufestivalen Piteå Dansar och Ler och Festspelen. Vill du komma bort från turisterna på Pite Havsbad ligger stranden Gläntan som är Pitebornas eget ”smultronställe” precis i närheten.
  9. Ystad – Wallander-staden Ystad är känd för sina färgglada gatuhus och mysiga kullerstensgator, men området bjuder också på fantastiska stränder, mängder av möjligheter att avnjuta lokala delikatesser och inte minst en vacker skånsk landsbygd. Ta en hyrbil och kör ut mot Kåseberga och Sandhammaren som är några av områdets höjdpunkter.
  10. Karlskrona – Karlskrona är inte bara en av Sveriges soligaste städer utan denna anrika örlogsstad är även hem till vacker natur och vandringsleder, fina badplatser samt intressanta sevärdheter. Varför inte njuta av allemansrätten och ta en utflykt till någon av Karlskronas 25 naturreservat? Om du blir sugen på ett dopp kan Karlskrona skryta med hela 32 officiella badplatser och hundratals badvikar. Slutligen får man inte missa att besöka Marinmuseet, där den svenska marinens spännande historia berättas, samt Blekinge museum.