Priserna fortsätter öka på bostadsmarknaden bild

Priserna fortsätter öka på bostadsmarknaden

Publicerad

Priserna fortsätter öka på bostadsmarknaden. På riksnivå ökade priserna på bostadsrätter med 1,5 procent i april medan villapriserna ökade med 0,9 procent. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med 1,6 procent och villorna med 0,7 procent. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Stora skillnader när priserna fortsätter öka på bostadsmarknaden

Största prisökningen under april var det i centrala Göteborg med över 2 procent. Något under noterades i Storgöteborg, Storstockholm och i centrala Stockholm. I Stormalmö steg priserna med knappa 1 procent medan priserna i centrala Malmö var nära oförändrade. Bland länen visar prisutvecklingen på årsbasis en stor spridning. Från att tappa 12 procent i Jämtland till att öka 7 procent i Örebro län.

Fler sålda

I samtliga storstadsområden och även i riket utanför storstadsområdena ökade villapriserna med runt 1 procent. Antalet sålda bostäder fortsätter att öka. Under april såldes 14 300 bostäder vilket är 24 procent fler än samma månad förra året. Av dessa var 9 500 bostadsrätter (+21 %) och 4 800 villor (+31%). Sett till perioden januari-april är antalet sålda bostäder nu strax över antalen 2019 som får anses vara mer av ett normalår.

– Bostadsmarknaden visar musklerna med breda prisuppgångar, budgivningar och fler genomförda affärer i april. Men utbudet är fortfarande stort, så både säljare och köpare kan se möjligheter på den här marknaden, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet i ett pressmeddelande.

Ska man tro bostadsajten Hemnets Köpbarometer för maj månad ser trenden med stigande bostadspriser ut att hålla i sig. Det är nu 46 procent av köparna som tror på stigande priser de kommande sex månaderna. Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med april månads mätning.

Stark bostadsmarknad

Det fortsätter vara i Stockholm som tron på stigande priser är starkast. Nettosiffran var där +46 procentenheter i maj. En ökning med 8 procentenheter sedan april och därmed på samma historiskt höga nivå som i maj 2021. Endast 8 procent av köparna i Stockholm tror nu på på sjunkande priser de kommande sex månaderna. Det är den lägsta nivån som noterats sedan Hemnets Köparbarometer startade 2017.jag

– Den förhållandevis starka bostadsmarknaden vi sett under våren fortsatte i april. Priserna fortsatte uppåt vilket var väntat mot bakgrund av de höga prisförväntningarna hos köparna. Nu stärktes också prisförväntan ytterligare något här i maj, och senare i veckan får vi också räntebesked från Riksbanken vilket skulle kunna ge ytterligare stöd åt prisutvecklingen, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet i en kommentar.

Andel köpare som tror på:

stigande priser: 46,3 procent (44,7% föregående månad)

sjunkande priser: 12,7 procent (12,4% föregående månad)

oförändrade priser: 41,0 procent (42,9% föregående månad)