Hagfors kommun ska bekämpa invasiva arter med mobilspel bild

Hagfors kommun ska bekämpa invasiva arter med mobilspel

Publicerad

I Sverige finns det 257 främmande arter som utgör en hög eller allvarlig risk för ekosystemen. Bland de vanligaste är blomsterlupin, kanadensiskt gullris och jättebalsamin. Dessa invasiva arter är nu i fokus för Hagfors kommuns nya initiativ: Bekämpning via mobilspel.

– Det känns väldigt spännande att testa ett nytt koncept och vi hoppas att många deltar, så att hela budgeten vi har avsatt kan delas ut till de medborgare som hjälper till! Invasiva arter sprider sig allt mer och de utgör ett stort hot mot den inhemska floran, säger kommunekologen Katarina Karlsson i ett pressmeddelande.

Initiativet ska öka kunskapen om invasiva arter

Den 3 juni startar initiativet. Kommunen bidrar med 55 000 kronor, rapporterar Värmlands Folkblad. Deltagarna ska filma området före och efter rensningen och sedan ladda upp filmerna i appen Crowdsorsa. Som en extra bonus kan man tjäna upp till 3 kronor per rensad kvadratmeter. Ersättningen beräknas baserat på yta, täthet och art.

– När videon har godkänts får du pengar till en virtuell plånbok som sedan kan överföras till ditt bankkonto, säger Crowdsorsas vd Toni Paju i pressmeddelandet.

Katarina Karlsson hoppas också att åtgärden ska öka kunskapen om invasiva arter och hjälpa kommunen att kartlägga var de finns.

Bekämpningen av invasiva växter sker i samarbete mellan flera offentliga aktörer och privatpersoner. Kommunerna spelar en viktig roll, bland annat som fastighetsägare, parkförvaltare och ansvariga för avfallshantering.

Källa: DS