Flytta till Gotland – lev ö-liv året runt bild

Flytta till Gotland – lev ö-liv året runt

Publicerad

Gotland är en fantastisk sommarö – men för den som bor här permanent väntar alla årstidernas olika magiska skiftningar och temperament. Gotland är en kreativ plats med en uppsjö av evenemang, aktiviteter och händelser att ta del av och engagera sig i. Kanske är du nyfiken att prova på livet på ön? Här kommer några tips till dig som funderar på att leva ö-liv året runt.

Att vara ö-bo är lite speciellt, att bo mitt i Östersjön med naturen inpå knutarna överallt. Den är bländande vacker men kan också vara lite vass när vinterstormarna river. Det kommer liksom på köpet – och då funkar det att vintersurfa eller ta en frisk promenad och sedan värma sig framför brasan. Tack vare det vilda hav och kustklimatet som ger ett milt väder har gotlänningarna en ”extra årstid” i september och oktober.  Havet är uppvärmt och solen dröjer sig ofta kvar länge. Ett slags mellanläge mellan sommar och höst som gör att man kan bada efter skolan eller jobbet och njuta på näst intill folktomma stränder.

Sockenkänsla

Gotland är socknen nav sedan medeltiden. Mitt i socknen samsades bönderna om att bygga sin kyrka. Inte bara av religiösa skäl, det var på kyrkbacken affärer och mellanhavanden gjordes upp och nyheter förmedlades. Varje socken var och är ett samhälle för sig med sin historia och traditioner, sevärdheter, minnen och gemenskap än idag. Ofta arrangeras så kallade ”våg”, tävlingar i gutniska idrotter socknar emellan. Det finns också epitet som tillskrivs Närboar, Lauboar, Gammelgänningar, Aikstboar. En annan sak som definierar vad sockentillhörigheten betyder är att man säger om en person att den är ”utsoknes” – det vill säga, om den kommer från en annan socken är ens egen.

Flytta till Gotland och arbeta

Gotlands näringsliv är en blandning av stora och små företag i olika branscher vilket resulterar i en omväxlande arbetsmarknad som präglas av kreativitet, närhet och samverkan mellan människor och företag.

Gotland har nyligen passerat 61 000 invånare och antalet gotlänningar växer för varje år. Det är bra på många vis, inte minst för att vi i och med det blir allt fler som tillsammans kan utveckla vår region ytterligare. Många ser Gotland som bara en sommardestination, och det är lätt att tro att det mesta stänger ner när säsongen är slut. Men arbetsmarknaden på Gotland handlar inte bara om besöksnäringen – här finns många yrkeskategorier och möjligheter till spännande jobb och utveckling, året runt.

På Gotland är arbetslösheten relativt låg och tack vare ö-läget finns dessutom behov av bred kompetens och många specialistyrken. Region Gotland är öns största arbetsgivare med fler än 250 yrken att välja mellan. De största yrkesgrupperna finns inom skola, förskola, vård och omsorg.

Provbo på ön

Visby är väl kanske den stad man först tänker på när det gäller boende på Gotland och här finns såväl hyresrätter som ”vanliga villor” att tillgå. Men Gotland är så mycket mer och för att fler ska få upp ögonen för ön finns en rad olika lokala initiativ. ProvBo Östergarnslandet riktar sig till den som vill prova hur det är att bo på landet. Om det fungerar, om det är något för dig.

Tanken är att du tar dina barn, sätter dem i förskolan/skolan i Kräklingbo, hyr ett av husen som annars står tomma över vintern i väntan på sommargästerna och flyttar hit under en termin. Flyttar du hit på hösten kan du slå till på två terminer med en gång, men under sommarmånaderna kan du inte bo kvar, då hyr ägarna ut huset till sommargäster till en större summa än den du betalar under lågsäsong. Är det något för dig – då kanske du hittar ditt eget boende lagom till skolstarten.

På Gotlands sida på Nykommun.se kan du enkelt se lediga jobb och ansöka.