Så ska Microsofts miljardsatsning driva Sveriges ekonomiska tillväxt i decennier bild

Så ska Microsofts miljardsatsning driva Sveriges ekonomiska tillväxt i decennier

Publicerad

Microsoft gör en stor investering i AI-teknologi i Sverige, med en insats på nästan 34 miljarder kronor för att utveckla ”molninfrastruktur och AI” samt utbilda 250 000 personer inom teknologin.

– AI kommer att revolutionera alla branscher där svenska företag redan är världsledande, säger Microsofts ordförande Brad Smith till TT.

Sedan årsskiftet har Microsoft gjort liknande investeringar i länder som Tyskland, Japan och Frankrike. Den senaste satsningen riktas nu mot Sverige, där bolaget planerar att investera 3,2 miljarder dollar, motsvarande 33,7 miljarder kronor.

– Det här är en historisk investering för Microsoft och den största som vi har gjort i Sverige. Den visar hur viktigt vi tror att AI kommer att vara för Sverige, säger Brad Smith.

Fokusering på AI och Infrastruktur

Medlen ska användas för att utvidga befintliga serverhallar i Sandviken, Gävle och Staffanstorp, som kommer att förses med 20 000 avancerade grafikprocessorer.

Utöver detta planeras en omfattande utbildningssatsning där 250 000 personer ska få kompetensutveckling inom AI. Utbildningen kommer att ledas av ett nyinrättat kunskapsråd i samarbete med universitet och Arbetsförmedlingen.

Energiförbrukning och hållbarhet

Serverhallarna som driver AI-tekniken förbrukar stora mängder energi. Microsoft satte 2020 ett mål att bli koldioxidnegativa till 2030. Men med AI:s snabba tillväxt har företagets utsläpp istället ökat med 30 procent enligt en egen hållbarhetsrapport.

Brad Smith påpekar att Microsoft också investerar i förnybar energi i Sverige.

– Det här är ett problem som måste lösas både av oss, för våra serverhallar, och av världen i stort, säger han.

Långsiktig ekonomisk tillväxt

När det gäller avkastning på investeringen är Microsoft inriktade på långsiktig tillväxt.

– Vi spenderar pengarna snabbt, men detta är en långsiktig investering. Vi hoppas att den ska lägga grunden för ekonomisk tillväxt i Sverige under flera decennier, avslutar Smith.

Källa: SVT