Så fixar du en billig midsommarfest – utan att tumma på det roliga bild

Så fixar du en billig midsommarfest – utan att tumma på det roliga

Publicerad

Oavsett om du firar midsommar på logen, bryggan, picknickfilten i det gröna eller hemma i stan finns det några viktiga ”måsten”. De kan säkert se olika ut beroende på vem man frågar men vi slår till med jordgubbar, sju sorters blommor, sill och dans kring midsommarstången. Men hur får man egentligen det perfekta firandet utan att behöva lägga halva semesterkassan på mat och dekorationer? Vi ger dig de bästa tipsen på en billig midsommarfest.

Midsommar är kanske den svenskaste av alla våra högtider och en av de få som faktiskt inte har en kristen, religiös bakgrund. Midsommar handlar om fruktbarhet, grönska, natur, blommor – och vår alltid så hett efterlängtade sommar! Midsommartraditionerna är för många nästan lika huggna i sten som de för årets andra stora dag – julafton. Midsommar firas med sill och jordgubbar, krans i håret och dans kring midsommarstången.

Duka upp för långbord

Att ha midsommarfirandet utomhus blir personligt, enkelt och betydligt mycket billigare än att hyra en lokal eller stuga någonstans. Oavsett hur du bor kan du säkerligen hitta en gräsmatta som har plats för ett långbord. Det kan antingen vara i trädgården, på en innergård eller någonstans i närområdet. Försök bara tänka lite strategiskt vad gäller placeringen, så att det är smidigt att hämta mat och dryck utifrån där ni sitter.

Eftersom svensk midsommar ofta bjuder på en del regnskurar kan det även vara bra att ha förberett ett partytält som skydd. Hör efter om någon i din närhet eller föreningen du bor i har ett tält du kan låna. Annars finns det flera ställen som hyr ut tält. Vill du skippa partytältet helt och hållet kan du spänna upp ett solsegel mellan några träd och duka upp under det.

Billig midsommarfest – planera matinköp

Planera vad som behöver inhandlas, gör en storhandling och dela därefter upp den totala summan på antalet gäster. Beställer du dessutom maten online sparar du ofta både tid och pengar eftersom du får en tydlig överblick och kan hålla koll så att inköpslistan inte går över er gemensamma budget.

Eller varför inte köra på ett traditionellt knytkalas och be varje gäst ta med sig något smarrigt till festen? Gör en lista över vad alla önskar och bestäm vem som tar vad så att inte alla tar med sig samma sak.

Dekorera smart

Återanvändning av saker skapar en genuin och hemtrevlig känsla, vilket passar sig perfekt för just midsommar. Strunta i alla regler om färg och matchning – många gånger blir det ju faktiskt ännu mysigare när det inte matchar. Släng ett lakan över bordet, sätt vilda blommor i glasflaskor och använd gamla glasburkar som värmeljushållare. Blanda alla stolar ni har, oavsett färg och storlek. Gör samma sak med porslinet, ta helt enkelt det som finns hemma. Behöver ni mer så besök en loppis eller second hand-butik. Sär finns ofta tallrikar för några enstaka kronor. Och – skulle något gå sönder så är kanske inte det hela världen. Mysigt, smidigt och billigt!

Midsommarstång i budgetvariant

Ska du göra en egen midsommarstång? Då behöver den kanske inte vara flera meter hög och fylld av massa blommor. Det både kostar pengar och tar ganska lång tid. Satsa istället på en lite mindre och söt stång och dekorera med blommor från din trädgård eller från det vilda

Glöm inte lekarna

Midsommar är en högtid då det är dags att plocka fram barnet inom dig. Lek, dansa till små grodorna och sjung visor tills du blir hes. Be alla gäster bidra med en egen idé. Och det bästa av allt – det kan vara helt gratis!

Nu återstår bara några få dagar innan det är dags att fira in sommaren. Så, nu är vi nog många som håller tummarna för att vädergudarna är på vår sida och att allt blir sådär klassiskt somrigt som man bara kan önska sig. Glad midsommar!

Här kan du läsa mer nyheter