Barnpassning löser livspusslet för sommarjobbande föräldrar bild

Barnpassning löser livspusslet för sommarjobbande föräldrar

Publicerad

I många svenska kommuner erbjuds barnomsorg under särskilda former under semesterveckorna. Vanliga fritids och förskolan är stängda när personalen är på semester, och de barn som behöver barnomsorg även under dessa veckor får komma till sammanslagna enheter.

Detta kan vissa barn tycka är roligt och omväxlande. För andra barn, särskilt yngre, kan förändringen väcka oroskänslor och otrygghet. Samtidigt har många föräldrar inte möjlighet att själva lägga sina semesterscheman – eller ens ta ut någon semester. I de fallen kan en privat barnvakt vara en lösning.

Barnpassning och RUT – vad gäller?

Barnpassning i Täby och andra kommuner runt Stockholm har blivit en av de mest efterfrågade hushållsnära tjänsterna. Säkert har kopplingen till RUT-avdraget ett finger med i spelet, liksom den pressade situationen på arbetsmarknaden för både anställda och företagare som gjort att många behöver mer flexibel barnpassning än vad kommunerna själva kan erbjuda.

När det kommer till RUT-avdraget är det dock viktigt att hålla koll på vilken typ av barnpassning som faktiskt ingår. Här kan det figurera olika uppgifter på nätet, som ibland motsäger varandra. Den obestridliga källan till all information som rör skatter och avdrag är dock alltid Skatteverket.

Då går barnpassningen på RUT

Du bör alltid dubbelkolla på Skatteverkets webbplats om vad som är innevarande års regler för RUT- och ROT-avdrag. De kan ändras över tid. I skrivande stund gäller följande för RUT-avdrag och barnpassning:

  • Barnet som ska passas får inte gå i högre årskurs än sjuan.
  • Barnpassningen ska äga rum i eller nära barnets bostad. (Undantag vid hämtning/lämning vid skola/förskola/fritids.)
  • RUT-avdrag för barnpassning kan endast ges till underhållsskyldig förälder/vårdnadshavare.

Inom ramarna för barnpassning med RUT kan även läxhjälp och matlagning ingå. Läxhjälpen får dock bara ta upp till 10 % av tiden för barnpassningen och maten som lagas ska vara av enklare karaktär, enligt Skatteverket.

Då går barnpassningen inte på RUT

Alla typer av barnpassning inkluderas inte i RUT-avdraget. Till exempel får barnvakten som anlitas inte vara släkt med barnet. Barnvakten får heller inte bidra med experthjälp inom undervisning eller idrott på ett sätt som skulle kunna vara professionellt – nivån ska ligga på vad som normalt utförs inom ett vanligt hushåll.

Privatundervisning och personlig träning omfattas alltså inte av RUT. Att barnvakten anordnar barnkalas eller liknande tillställningar räknas inte heller som barnpassning enligt Skatteverket. Inte heller kan man få RUT-avdrag för kostnader som är kopplade till transport till och från skola/förskola/fritids, idrottsaktiviteter eller liknande.

Trygg anknytning till återkommande barnvakt

I många kommuner begränsas alltså den ordinarie barnomsorgen under sommaren. Även om man har rätt till kommunal barnomsorg är det inte säkert att man tycker att det är det bästa alternativet för ens barn, även om det trivs bra på sin vanliga förskola tillsammans med de pedagoger som arbetar där.

Sammanslagningar sommartid innebär ofta stora grupper av nya barn, nya pedagoger och ofta många sommarvikarier. Genom att anlita en professionell barnvakt kan man dra av hälften av arbetskostnaden via RUT. Det kan vara till stor hjälp för den förälder som behöver en tryggare och lugnare barnpassning än vad som erbjuds på kommunens sammanslagna sommarförskolor.

Många gånger är det möjligt att hitta en återkommande barnvakt för hela sommarens behov, vilket ger barnet möjlighet att knyta an i lugn och ro till en enda ny person i det egna hemmet. Detta skapar inte sällan en trygghet inte bara för barnet utan även för föräldern.

Roligare sommarlov med barnvakt för barn med arbetande föräldrar

Många föräldrar som jobbar under sommaren upplever det svårt att vara i fas med barnets behov under de lediga stunderna. Man kan vara helt slut efter långa, fysiskt krävande arbetspass eller stress inför deadlines – samtidigt som ett uttråkat barn som tillbringat dagen själv, kanske till och med framför en skärm, längtar efter aktivitet och skoj när mamma eller pappa kommer hem.

En barnvakt kan hjälpa till att balansera behoven genom att skapa en meningsfull, aktiv och lärande vardag för barnen även under sommarlovet. Efter en heldag med en bra barnvakt kan barnets energinivå bättre matcha den arbetande föräldern på eftermiddagar och kvällar. Då är det lättare att njuta tillsammans av lite stilla lugn i hemmet och på så sätt kunna ladda batterierna till nästa dag.