Hitta jobbet nu i sommar bild

Hitta jobbet nu i sommar

Publicerad

Det är väl knappast någon som lägger en tanke på att rekrytera personal under semestertider? Både ja och nej – när sommaren lider mot sitt slut uppstår ibland plötsliga behov hos arbetsgivare då sommarjobbare återgår till studier, personer byter jobb eller kanske kommit på under ledigheten att de vill vara tjänstlediga. Passa på att ägna några dagar åt ditt jobbsökande – är du på jakt efter nya utmaningar kan juli vara den absolut bästa tiden för att hitta ditt drömjobb!

Dra nytta av sommarlugnet

Många saker går på sparlåga under sommaren även arbetsmarknaden är lite lugnare. Det kan vara både en nackdel och en fördel när du söker jobb. Men vet du vad du är ute efter eller hittar du en jobbannons som tilltalar dig kan det vara en fördel att inte lika många är aktiva och söker jobbet. Och kanske den som rekryterar har lite mer tid för dig.

Den som är ute på jobbjakt kan därför använda säsongen till sin fördel. Om du går och funderar på att byta bana eller lockas av en ny roll finns det alltså ingen anledning att vänta till det att semestrarna är slut. Här följer några bra anledningar  till att du ska söka jobb under sommaren:

Tempot är lugnare

När antalet möten minskar och många är på semester finns det plötsligt tid över till annat på företagen – till exempel att se över rekryteringsbehoven. Det lugnare tempot gäller åt båda hållen: samtidigt som rekryterare har mer tid att lägga på varje enskild kandidat så har den jobbsökande sannolikt mer tid att lägga på att få till den bästa tänkbara ansökan. Vet du vad du vill jobba med och kanske till och med på vilket företag? Ta dig tiden att skicka in en spontanansökan!

Mindre konkurrens bland jobb

Färre söker jobb under semestertider och därav blir självklart även chansen större att just din ansökan sticker ut.

Avslappnad stämning

Även i de organisationer och företag som är igång under sommarmånaderna infinner sig ofta en mer avslappnad semesterkänsla. Cheferna jobbar deltid, kollegorna klär sig ledigt och allt är helt enkelt lite enklare. Det här är också något som kan komma att prägla intervjuprocessen i en mer informell riktning. Detta kan vara helt rätt tid att utöka ditt nätverk – kanske genom förutsättningslösa luncher med personer som till vardags är alldeles för upptagna.

Studier är oftast nyckeln till ett jobb

Allt tyder på att utbildning är det som öppnar dörrarna för den som kunna kliva in på en arbetsplats. Har du kört fast i ditt jobbsökande kanske det är läge att fundera på om det finns andra yrken du kan utbilda dig till. Även om den ordinarie antagningen är avslutad så brukar det mot slutet av sommaren dyka upp flera lediga platser dit du kan söka dig med kort varsel. Utnyttja semestertiden till att fundera på ditt nästa steg i karriären.

Men – även om det är lättare att få in en fot innanför dörren under sommaren så medför årstiden en stor nackdel. Allt går långsammare och du får räkna med att behöva vänta till det att fler har återvänt från semestern innan anställningsprocessen kan röra sig framåt. Se det inte som ett hinder, se det i stället som en möjlighet att göra dig hörd och få in en fot på arbetsmarknaden. Ett annat stort plus är självklart att det kan kännas lite lättare och mer hoppfullt att söka jobb eller studier från hängmattan med ljumma sommarvindar i bakgrunden.

Här kan du läsa fler intressanta nyheter.