Det är bäst att bo i Umeå bild

Det är bäst att bo i Umeå

Publicerad

Umeå kommer hamnar på första plats i tidningen Fokus rankning om var i Sverige det är bäst att bo. Undersökningen bygger på en mängd olika faktorer som utbildning, vård och omsorg, jobb, infrastruktur, trygghet med mera. Luleå blev tvåa och Karlstad tog tredjeplatsen.

– Det här är förstås väldigt roligt. Hela norra Sverige och inte minst Umeå glöder just nu och ger invånarna extremt fina förutsättningar att leva bra liv. I Umeå har vi låg arbetslöshet, hög grad av trygghet, närhet till natur och goda kommunikationer vilket gör att vi bor på en helt fantastisk plats. Hela Sverige behöver få upp ögonen för de möjligheter som finns här, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå i en kommentar på deras hemsida.

Många olika mätpunkter

I rankningen har tidningen Fokus tillsammans med statistikföretaget Infostat bland annat undersökt utbildningsmöjligheter i kommunerna och dess kvalitet, tillgången till vård, lokal arbetsmarknad och arbetslöshet. Man har även tittat på faktorer som infrastruktur och bredband. Tidningen har även undersökt hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen, elpris, skattesats i kommun och region och soliditet i kommunen.

Ung befolkning

En annan viktig fråga är trygghet och förekomst av skjutningar, etnisk segregation, närhet till polis med mera. Serviceutbud i form av butiker, restauranger och möjlighet till fritidsaktiviteter är andra aspekter som har bedömts.

– Viktiga förklaringar till det fina resultatet är att Umeå har en ung befolkning, två universitet, ett differentierat näringsliv och goda kommunikationer, vilket ger förutsättningar som många andra kommuner inte har. Till det kommer ett rikt kultur- och idrottsliv. Umeå är den största staden i Sverige utan utsatta områden, enligt polisens definition, vilket förstås bidrar mycket till livskvaliteten, säger Anders Ågren (M), kommunalråd i en kommentar på hemsidan.

Norrlandskommunerna faller totalt sett väl ut i rankningen bland landets 290 kommuner: Umeå är vinnare, Luleå tvåa, Örnsköldsvik på plats 7, Östersund på plats 8, Sundsvall på plats 14, Härnösand på plats 17 och Skellefteå på plats 23. Mycket av resultatet kan förklaras med goda jobbmöjligheter, tillgång till bostäder och kanske framför allt det faktum att det inte enligt polisen finns några så kallade utsatta områden. Rankingen sker årligen och presenterades under politikerveckan i Almedalen.

Topp tio: Här är det bäst att bo & leva

  1. Umeå
  1. Luleå
  2. Karlstad
  3. Lidingö
  4. Mölndal
  5. Täby
  6. Örnsköldsvik
  7. Östersund
  8. Nacka
  9. Lund