Så ska Norrbotten locka till sig internationella invånare bild

Så ska Norrbotten locka till sig internationella invånare

Publicerad

Enligt en ny undersökning av Verian för SVT Nyheter Västerbotten är Norrbotten det minst attraktiva länet i Norrland för personer i södra Sverige som överväger att flytta.

– Det finns många missuppfattningar om Norrbotten i södra Sverige. Därför riktar vi oss till internationella marknader för att locka nya invånare, säger Stina Almkvist från Utveckla Norrbotten.

I undersökningen, där 1001 personer mellan 18-49 år från Svealand, Götaland och Gävleborgs län deltog, fick de svara på vilka av de fyra nordligaste regionerna de helst skulle flytta till om de erbjöds ett säkert jobb med bra lön.

Jämtland var mest populärt med 36 procent, följt av Västerbotten och Västernorrland som vardera lockade 33 procent. Endast 24 procent kunde tänka sig att flytta till Norrbotten.

– Det är ett förväntat resultat, säger Stina Almkvist, strateg och projektledare på Utveckla Norrbotten, en avdelning inom Region Norrbotten som arbetar med regional utveckling.

Målet – 20 000 nya invånare i Norrbotten till 2030

Almkvist och hennes kollegor arbetar för att locka nya invånare till Norrbotten för att möta den växande industrin. Målet är att få 20 000 nya invånare till 2030, med ett långsiktigt behov av upp till 50 000-100 000 nya norrbottningar.

Istället för att rikta sig mot södra Sverige, vänder Utveckla Norrbotten blicken mot Nederländerna, Belgien, Frankrike och Tyskland.

– Vi antog att vi kunde omvandla turister och besöksnäringsintresserade till permanenta invånare, vilket har visat sig vara framgångsrikt, berättar Almkvist.

Den största utmaningen

Vad är den största utmaningen med att locka internationella inflyttare?

– Egentligen ingen. Vi är väldigt attraktiva. Utmaningen ligger i att vi har för få bostäder, vilket är ett nationellt problem i Sverige idag, så det är vad vi fokuserar på, avslutar Almkvist.

Hör mer om hur Utveckla Norrbotten hanterar fördomarna kring Norrbotten i klippet ovan.

Här kan du läsa fler nyheter.

Källa: SVT Nyheter