Höns i din villaträdgård bild

Höns i din villaträdgård

Publicerad

Intresset för att skaffa höns är större än någonsin och det kanske inte är så konstigt? Det är ett riktigt roligt projekt för hela familjen, höns är oftast väldigt sociala och så får du ju riktigt färska ägg. Känner du dig sugen att haka på trenden? Här är några saker du bör tänka på.

Se vad som gäller i din kommun

I många kommuner behöver du inte ansöka om tillstånd för en mindre flock höns i detaljplanerat område. I och med att intresset växt sig så stort så har många under våren aviserat att du får ha upp till fem hönor – men det här varierar stort över landet. Du bör ändå kolla av med grannarna om du vill behålla en god stämning i kvarteret. Vem vet – du kanske kan muta med lite färska ägg?

Tänk på att tuppar behöver tillstånd och ofta ställs då högre krav på hönshus och hönsgård. Du måste oavsett anmäla din anläggning till Jordbruksverket, detta bland annat på grund av spårning av smitta.

Bygg hönshus

Höns behöver en isolerad plats där de kan sova och hålla sig varma på under vintern. En annan anledning till att höns behöver ett hus är att man måste stänga in dem om natten då rovdjuren är ute och jagar. Kanske kan barnens gamla lekstuga bli ett mysigt boende för dina nya vänner?

I hönshuset måste det finnas bekväma sittpinnar för hönsen att sova på, men de ska också vara så tjocka att hönorna precis kan gripa runt sittpinnen. Placera gärna en skiva under sittpinnarna som samlar upp spillning och gör det enkelt att skrapa av varje dag.

Hönshuset måste också vara inrett med värpreden, vattenautomat, fodertråg och torr mark.

Värpreden där hönan ruvar upplevs som ett skyddat och mysigt ställe, där lägger hönan sina ägg, ruvar och vilar. Med ett värprede har du koll på var äggen finns.

Anlägg hönsgård

Höns mår allra bäst när de får gå ute och sprätta i en öppen kompost eller i en maskstinn vårjord.  Tyvärr är de dock ett lovligt byte för rovdjur som till exempel räv, mård eller duvhök och behöver därför en säker hönsgård att vistas i på dagarna. Hönsgården måste konstrueras så att de inte kan gräva sig in, låt därför gärna nätet gå ner en bit under jorden. En lågt placerad eltråd på utsidan av gården ger också ett effektivt skydd.

Skötsel av höns

Hönsen behöver rent vatten och nytt foder dagligen. Ge gärna hönsen foder inomhus för att minska smittspridning från vilda fåglar som kan lockas till maten. Hönor är allätare när det kommer till hönsmat och de uppskattar varierad kost. Komplettera gärna hönsfodret med snäckskal som innehåller kalcium till värphöns för att de ska producera fina ägg med hårt äggskal.

Du behöver mocka ut hönsbajs varje dag och städa i hönshuset minst en gång i veckan.

Ungefär varannan till var fjärde vecka krattar du ur halmen/sågspånet och ersätter med nytt. Du behöver också skrubba redena då och då. Två gånger per år behöver hönshuset storstädas, extra viktigt på våren. Då tar du ut värpreden, sittpinnar och all övrig inredning och skurar rent ordentligt med såpvatten. Golv och väggar ska också skuras ordentligt.

Nätverka med andra som har höns

Bland det roligaste med att ha höns är att träffa andra med samma intresse. Det finns mängder av olika grupper på sociala medier där ni kan dela med er av era erfarenheter. Det finns också många forum där du kan läsa på om olika raser och kanske köpa avelsägg för att utveckla gruppen till nästa år.  

Framför allt – ha kul! Höns är sociala djur som kan bli riktigt tama. Bjud dem på lite extra godsaker då och då och prata med dem. Att det dessutom är ett husdjur som ger vansinnigt färska ägg till frukostbordet – det är en riktig bonus!